Under intens politiovervåkning, møtte studenter fra Bergen familien til en av de sultestreikende saharawiske fangene i okkuperte Vest-Sahara.
En gruppe på seks studenter fra SAIH Bergen og Amnesty Student Bergen var i mars på besøk i okkuperte Vest-Sahara. Der møtte de representanter for flere menneskerettighetsorganisasjoner.
Ett av møtene var i hjemmet til Hammadi Nassiri, som er en av de 6 saharawiene som fortsatt sitter fengslet, uten dom, i et militærfengsel i Marokko. Årsaken er at han reiste til flyktningleirene i Algerie.
Nassiri har sultestreiket siden 18. mars. Da Bergens-studentene møtte Nassiris familie i Smara i Vest-Sahara, hadde han allerede vært i sultestreik i tre uker.
- Situasjonen til Nassiris familie har vært ekstrem etter fengslingen. De har vært under konstant overvåking, sier Irmelin Kaland, fra SAIH Bergen.
Hun forklarer at i over én uke etter arrestasjonen omringet mer enn femti politimenn huset deres og kontrollerte all trafikk inn og ut.
Også nordmennene fikk føle overvåkningen på kroppen. Mens Bergens-studentene satt inne i Nassiris hus, patruljerte tolv politimenn og tre politibiler rundt huset til den saharawiske familien.
- Dette viser hva saharawiene blir utsatt for til daglig. Det som vi selv opplevde som en unntakssituasjon er nærmest dagligkost for saharawiene. Desto mer imponerende er da måten de takler situasjonen på. Trass risiko, ble vi ønsket hjertelig velkommen, sånn at vi kunne spre informasjon om overgrepene og urettferdigheten, sier Kaland.
Kalland sier familien var svært bekymret for Nassiris helse. Den eneste kontaktet de har med ham, er gjennom en familien til en av medfangene, som har reist til Rabat for å følge saken. Turen med buss fra Vest-Sahara til Marokkos hovedstad Rabat tar omkring 24 timar. Nasiri har fire barn.
FN-styrken i Vest-Sahara, MINURSO, er den eneste FN-styrken i verden uten et mandat for å overvåke menneskerettighetene. Frigjøringsbevegelsen Polisario, samt Norge og flere andre stater, krever at MINURSO skal overvåke overgrepene i området. Men Marokko motsetter seg dette, i samarbeid med Frankrike, som har fast plass i FNs Sikkerhetsråd.
Amnesty krever Nassiri og medfangene fri. Delta i Amnestys lynappell her (i Amnesty-teksten er Nassiris navn stavet 'Ahmed Alansari'.