"Marokko tar de inntektene det saharawiske folk rettmessig har krav på fra ressursutnyttelsen", uttaler Vestfold Arbeiderpartis årsmøte, 12. mars 2010.
Last ned alle Ap Vestfold-uttalelsene fra årsmøtet her.
Teksten nedenfor ble vedtatt av årsmøtet. Vest-SaharaVest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden Spania trakk seg ut av landet i 1975. det har siden 1992 vært våpenhvile mellom frigjøringsbevegelsen Polisario og marokkanske myndigheter i påvente av en folkeavstemning om Vest-Saharas uavhengighet. Det saharawiske folk venter fortsatt på en folkeavstemning om sin frihet og det er i dag ingen progresjon i fredsforhandlingene.
Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara er ulovlig og er fordømt av både FNs generalforsamling og Sikkerhetsrådet, som krever at Marokko trekke seg ut av Vest-Sahara. FNs sikkerhetsråd har satt end en internasjonal styrke som skal gjennomføre en folkeavstemning (MINURSO). Dette er den eneste FN-styrken i verden som ikke har et menneskerettighetsmandat. Okkupasjonen førte til massive flyktningstrømmer ut av landet og i dag bor majoriteten av saharawiene i flyktningleire på grensa til det okkuperte område i påvente av å få vende hjem.
Spørsmålet om Vest-Sahara dreier seg i stor grad om naturressurser.
Okkupantmakten Marokko tjener penger på utnytting av naturressurser fra Vest-Sahara. Vest-Sahara er rikt på mineraler, olje og fisk. Også norske selskaper har vært involvert i ressursutnyttelse i det okkuperte området. Marokko tar de inntektene det Saharawiske folk rettmessig har krav på fra ressursutnyttelsen. Marokko har bygd en mur inne på okkupert land, som er fire ganger så lang som muren på Vestbredden. Denne muren bryter klart med folkeretten og grunnleggende menneskerettigheter. Vestfold Arbeiderparti krever derfor at muren rives og de ulovlige bosetningene trekkes fra okkupert land. Det er i dag flere bosetninger i Vest-Sahara en saharawier.
Vestfold Arbeiderparti ber Regjeringen bidra til å øke det internasjonale samfunns oppmerksomhet om overgrepene mot befolkningen i Vest-Sahara, slik at FNs resolusjoner blir etterlevd. Særlig viktig er det at vestlige land, inkludert Norge, stopper av naturressurser fra ulovligokkupert land og at FNs styrker (MINURSO) får utvidet mandat til overvåkning og rapportering av brudd på menneskerettighetene.
Norge bør også bidra med humanitær og statsbyggende hjelp til Vest-Sahara.