Under Dusken: Omstridt bedrift profileres på NTNU
Article image
Nestleder Anita Hvam Michelsen i Saih Trondheim håper NTNU tar ansvar og nekter det omstridte selskapet Fugro å ha stand under næringslivsdagene.

Les også kommentar fra Under Dusken.
Publisert 09. februar 2010

Nestleder Anita Hvam Michelsen i Saih Trondheim håper NTNU tar ansvar og nekter det omstridte selskapet Fugro å ha stand under næringslivsdagene.

Les også kommentar fra Under Dusken.
under_dusken_300.jpgUnder Dusken, 9. desember 2009
Last ned i pdf her.

Selskapet Fugro har blitt invitert til å ha stand på campus under Næringslivsdagene på NTNU 9.-11. februar. Selskapets virksomhet er etisk omstridt, blant annet har de tatt del i seismiske oljeundersøkelser utenfor kysten av Vest-Sahara, på oppdrag av marokkanske myndigheter som okkuperer landet.

Selskapet hadde også stand under arbeidslivsdagene ved Universitetet i Oslo (UiO) i høst, noe som vakte stor oppmerksomhet.

4. februar i år valgte imidlertid ledelsen ved UiO å nekte Fugro tilgang på IAESTEs næringslivsdag etter press fra blant annet Saih. «Fugros virksomhet er omstridt og universitetsledelsen ønsker derfor ikke at de skal være representert på næringslivsdagene» het det på en lapp, signert universitetsledelsen, som hang på den tomme standen på Blindern.

Håper på boikott
Nestleder Anita Hvam Michelsen i Saih Trondheim forteller at organisasjonen er skuffet over at Fugro ble invitert til næringslivsdagene.

– Etter furoren som oppstod i Oslo, overrasker det oss at NTNU synes det er legitimt å invitere et selskap som opptrer i strid med Folkeretten, FNs juridiske råd og føringer fra Utenriksdepartementet, sier hun.

Hvam Michelsen oppfordrer NTNU til å følge UiOs eksempel fra tidligere denne måneden.

– Vi håper universitetsledelsen ved NTNU også tar ansvar og nekter dem tilgang på arrangementet, sier hun.

Saih mener at et eventuelt oljefunn utenfor kysten av Vest-Sahara vil være et økonomisk insentiv for at Marokko skal fortsette okkupasjonen og undertrykkingen av saharawierne.

– Ved å drive oljeleting i dette området bidrar de til å opprettholde okkupasjonen i landet, mener Hvam Michelsen.

– NTNUs ansvar
Studentorganisasjonen IAESTE står som arrangør av Næringslivsdagene. Leder Synnøve Flesland for IAESTEs næringslivsdager forteller at de foretok en vurdering av hvorvidt selskapet skulle få komme på Næringslivsdagene etter at de fikk kjennskap til selskapets virksomhet.

– Vi bestemte oss for å legge føringene til etikkrådet til Statens pensjonsfond utland til grunn for avgjørelsen. Så lenge de har valgt ikke å utelukke selskapet fra fondets investeringsunivers, mener vi det er legitimt å invitere dem til Næringslivsdagene, sier hun.

Flesland mener det er opp til NTNU å bestemme retningslinjer med tanke på kontroll av aktuelle bedrifters etiske profil.

– Vi ser at det er en vanskelig problemstilling, men valgte i denne omgang å følge de samme retningslinjene som etikkrådet til pensjonsfondet, sier hun.
Hvam Michelsen i Saih mener selskapet burde stått på etikkrådets liste.

– Bedrifter som bidrar til å undertrykke en hel befolkning og et land burde helt klart hatt navnet sitt på den listen.

– Rett til å være samfunnskritisk
Leder Amund Aarvelta ved Studenttinget NTNU har ikke kjennskap til saken og ønsker ikke å kommentere den spesielt. Men han mener universitetene har et ansvar og plikt i forhold til å stille spørsmål rundt etisk problematiske samfunnsområder.

– Det er en diskusjon som er relevant å ta for NTNU, og det er universitetets rett og plikt til å ta etiske standpunkt, sier han.

Det har ikke lyktes Under Dusken å få en kommentar fra Fugro. Rektor Torbjørn Digernes ved NTNU ønsket ikke å kommentere saken.


Nyheter

Norsk rederi med ny gasstransport til okkuperte Vest-Sahara

Det norske rederiet BW Epic Kosan gjennomførte denne helgen en ny kontroversiell transport av gass inn til okkuperte Vest-Sahara.

10. mars 2025

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

De norske ungdomsapartiene var i forrige uke på besøk i de saharawiske flyktningleirene i Algerie

08. februar 2025

Kontorene til vår danske søsterorganisasjon brannbombet

Brannstiftingen fremstår politisk motivert. Grafitti med pro-marokkansk og anti-Vest-Sahara-budskap er spraymalt på fortauet fremfor kontoret til den danske organisasjonen Global Aktion i København.

13. januar 2025

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024