Studentenes Fredspris 2009 til Vest-Sahara
Article image
Studentenes Fredspris, som deles ut i Norge annethvert år, går i år til den saharawiske studenten Elkouria Amidane. Prisen ble annonsert i dag. Les mer.
Publisert 04. februar 2009


Pressemelding
STUDENTENES FREDSPRIS TIL AKTIVIST FRA VEST-SAHARA
04 Feb 2009


Norske studenters fredspris går i år til den 23 år gamle studenten Elkouria Amidane, for hennes arbeid for menneskerettigheter i det okkuperte Vest-Sahara.

Vest-Sahara har i lang tid ventet på frigjøring fra Marokko, etter at domstolen i Haag for tredve år siden vedtok at innbyggerne skal få stemme over sin selvstendighet.

Amidane har arbeidet for å opplyse verden om overgrepene som begås av marokkanske myndigheter mot studenter og det saharawiske folket.

Som universitetsstudent i Marokko har Amidane de siste årene jobbet for saharawiske studenters rett til ytringsfrihet og en studiehverdag uten politiovervåkning og kontroll. Ved flere anledninger har hun dokumentert menneskerettighetbrudd på video og spredt informasjonen via Internett. Amidanes aktivisme har ført til at familiens hus i Vest Sahara har blitt stormet av politiet et tyvetalls ganger, og hun har selv blitt torturert under politiforhør.

-Ved å gjøre seg til talskvinne og ansikt for den undertrykkelsen som saharawiske studenter og det saharawiske folk utsettes for, har hun satt både seg selv og familien i fare, forteller lederen av studentenes fredspris, Thor Richard Isaksen.

Amidane blir i dag overvåket av marokkanske myndigheter, men hun kommer til Norge og Trondheim for å motta fredsprisen 27. februar, under den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT). Fredsprisen deles ut på vegne av alle norske studenter og er den eneste fredsprisen i verden som går fra studenter til studenter.
For bilder og video av Amidane, se:
http://www.vest-sahara.no/?parse_news=single&cat=1&art=1115

KONTAKTER:

Leder for Studentens Fredspris Thor Richard Isaksen thorrich@isfit.org 908 23 779

Pressekontakt Ann-Helen Kjøde annhelek@isfit.org 970 37 067

Ekspert på Vest-Sahara Ronny Hansen ronnyha@gmail.com
942 50 270

http://www.studentpeaceprize.org/news/article/show/8


Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023