Studentenes Fredspris 2009 til Vest-Sahara
Article image
Studentenes Fredspris, som deles ut i Norge annethvert år, går i år til den saharawiske studenten Elkouria Amidane. Prisen ble annonsert i dag. Les mer.
Publisert 04. februar 09


Pressemelding
STUDENTENES FREDSPRIS TIL AKTIVIST FRA VEST-SAHARA
04 Feb 2009


Norske studenters fredspris går i år til den 23 år gamle studenten Elkouria Amidane, for hennes arbeid for menneskerettigheter i det okkuperte Vest-Sahara.

Vest-Sahara har i lang tid ventet på frigjøring fra Marokko, etter at domstolen i Haag for tredve år siden vedtok at innbyggerne skal få stemme over sin selvstendighet.

Amidane har arbeidet for å opplyse verden om overgrepene som begås av marokkanske myndigheter mot studenter og det saharawiske folket.

Som universitetsstudent i Marokko har Amidane de siste årene jobbet for saharawiske studenters rett til ytringsfrihet og en studiehverdag uten politiovervåkning og kontroll. Ved flere anledninger har hun dokumentert menneskerettighetbrudd på video og spredt informasjonen via Internett. Amidanes aktivisme har ført til at familiens hus i Vest Sahara har blitt stormet av politiet et tyvetalls ganger, og hun har selv blitt torturert under politiforhør.

-Ved å gjøre seg til talskvinne og ansikt for den undertrykkelsen som saharawiske studenter og det saharawiske folk utsettes for, har hun satt både seg selv og familien i fare, forteller lederen av studentenes fredspris, Thor Richard Isaksen.

Amidane blir i dag overvåket av marokkanske myndigheter, men hun kommer til Norge og Trondheim for å motta fredsprisen 27. februar, under den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT). Fredsprisen deles ut på vegne av alle norske studenter og er den eneste fredsprisen i verden som går fra studenter til studenter.
For bilder og video av Amidane, se:
http://www.vest-sahara.no/?parse_news=single&cat=1&art=1115

KONTAKTER:

Leder for Studentens Fredspris Thor Richard Isaksen thorrich@isfit.org 908 23 779

Pressekontakt Ann-Helen Kjøde annhelek@isfit.org 970 37 067

Ekspert på Vest-Sahara Ronny Hansen ronnyha@gmail.com
942 50 270

http://www.studentpeaceprize.org/news/article/show/8


Nyheter

Eksplosiv korona-økning i okkuperte Vest-Sahara

Etter at marokkanske bosettere i fiskeriindustrien returnerte fra Marokko til okkuperte Vest-Sahara, har nå antall smittede i de okkuperte områdene økt med 8250 prosent på under en uke.  

26. juni 20

Equinor feilrapporterte Vest-Sahara-eksport

Den kontroversielle eksporten av Nordsjøgass til okkuperte Vest-Sahara i april framkommer ikke i norske offisielle eksporttall. Equinor beklager. 

25. juni 20

Følg siste nytt om korona i Vest-Sahara

Vi samler siste nytt om koronakrisen i okkuperte Vest-Sahara og flyktningleirene. SISTE: Eksplosiv økning siste uken i de okkuperte områdene.

11. juni 20

Ny rapport forteller historien til saharawiske studenter i marokkanske fengsler

“Et fengsel er vanligvis fyllt av bråket fra fangene. Men ikke Ait Mellout. I Ait Melloul terroriseres du av en stillhet, som bare brytes av skrikene fra fanger som tortureres”. Vår nye rapport gir historien til en glemt gruppe fanger som FN ber løslatt.

10. juni 20