Vest-Sahara-republikken erklærer havområder
Article image
Mens Marokko trapper opp oljeletingen i okkuperte Vest-Sahara, med omstridt norsk hjelp, har parlamentet av Vest-Sahara-republikken nå formelt gjort krav på sin økonomiske eksklusive sone. Den norsk-marokkanske leteaktiviteten ligger inne på området Vest-Sahara-republikken nå gjør krav på. Norwatch, 22. januar 2009.
Publisert 22. januar 09


Av Erik Hagen
Norwatch
22. januar 2009

Norwatch skrev i forrige uke om at det norske selskapet Fugro-Geoteam er involvert i oljeleting i havområdet utenfor Vest-Sahara, på oppdrag fra Marokko. Det gjør de til tross for at ingen stater anerkjenner Marokkos grunnløse krav på Vest-Sahara, og til tross for at norske myndigheter fraråder slike aktiviteter.

Nå kan temperaturen rundt Marokkos folkerettsstridige plyndring av landet bli skrudd enda noen hakk opp.

I går nemlig erklærte parlamentet av Vest-Sahara-republikken, basert i flyktningleirene i Algerie, formelt en økonomisk eksklusiv sone (EEZ) utenfor kysten av landet.

Dette er det første kravet som noensinne er gjort på fiskeressursene, samt olje og gass på havbunnen offshore Vest-Sahara. Kravet strekker seg 200 nautiske mil ut fra kysten.

Det kan være Marokkos opptrappede aktiviteter i Vest-Sahara som nå kan ha framprovosert republikkens diplomatiske framstøt.

Havområdet utenfor okkuperte Vest-Sahara har alltid vært ansett som en del av det området som FN behandler som et uløst kolonispørsmål, og det er uklart hvordan den rettslige statusen til området endres, nå som også havområdet inngår i det formelle kravet fra Vest-Sahara-republikken.

-Plyndring
-Alle aktiviteter for utvinning av naturressursene i den saharawiske økonomiske eksklusive sonen er i strid med Vest-Sahara-republikkens suverenitet i henhold til folkeretten og FNs havrettskonvensjon, sier presidenten av Vest-Sahara-republikken, Mohamed Abdelaziz i en melding på nyhetstjenesten Sahara Press Service i dag.

Marokko har siden invasjonen i 1975, unnlatt å gjøre formelt krav på havområdet. Dermed har det vært et slags internasjonalt farvann, under delvis marokkansk og spansk kontroll. Likevel har Marokko delt ut både fiske- og oljelisenser til utenlandske selskaper og regjeringer – til Vest-Sahara-republikkens store forargelse.

Blant annet har Marokko tildelt fiskeavtaler til EU og til andre stater i okkuperte Vest-Sahara. Parallelt med det kommer Marokko nå stadig nærmere olje utenfor kysten av landet, med kontroversiell norsk hjelp.

På sin side anerkjenner mer enn 80 stater i verden Vest-Sahara-republikken som en stat, og republikken er et fullverdig medlem av den Afrikanske Union.

-Dette er et nytt skritt videre i at vi skal få en fullverdig stat, og i det å ta kontroll over våre naturressurser, som i en årrekke har blitt plyndret av Marokko og andre utenlandske interesser, sier president Abdelaziz.

Han sier at deklarasjonen stadfester at uautorisert deltakelse i naturressurs-aktiviteter gjennomført av Marokko og andre fremmede interesser i Vest-Sahara er ulovlig.

-Vi krever at alle parter involvert øyeblikkelig revurderer sine avtaler mer Marokko, sier president Abdelaziz.

Det maritime området grenser opp til Marokko, Mauritania og Kanariøyene (Spania). Fugro-Geoteam driver i disse dager oljeleting godt innenfor området som Vest-Sahara-republikken nå gjør formelt krav på.

- Vest-Saharas farvann er som de norske
Morselskapet til det norske Fugro-Geoteam avviser fremdeles at de gjør noe galt.

Til nyhetstjenesten Afroil sa styremedlem i nederlandske Fugro NV tirsdag at det ulovlig okkuperte området er nøyaktig som andre omstridte områder ellers i verden, også som farvann utenfor Norge.

– Vi arbeider i det området akkurat slik som arbeid blir utført i mange andre omstridte områder i verden – Russland, Kina, Norge og Brunei – som også erfarer tilsvarende tilfeller, sier styremedlem Paul van Riel.
Nyheter

Haldenbedrift: 'Prestisje' med norsk flagg i masta i okkuperte Vest-Sahara

Selskapet M Hannestad forklarer til Halden Arbeiderblad at de vil fortsette å bistå i transport av petroleumsprodukter inn til det okkuperte landet, og at det norske flagget gir en eim av prestisje.

29. mai 20

Norsk gass kan ha funnet veien til okkuperte Vest-Sahara - via Sverige

I mars kan norsk gass ha blitt eksportert fra Sverige til okkuperte Vest-Sahara. Den ansvarlige østerikske eksportøren skriver nå at at det ikke lenger vil delta i slik handel. 

27. mai 20

Følg siste nytt om korona i Vest-Sahara

Vi samler siste nytt om koronakrisen i okkuperte Vest-Sahara og flyktningleirene. 

26. mai 20

Equinor eksporterte gass til okkuperte Vest-Sahara ved en glipp

Norges oljegigant solgte i april 4900 tonn nordsjøgass til okkuperte Vest-Sahara. Equinor skriver til Støttekomiteen at de nå har endret sine rutiner så det ikke skal skje igjen. 

10. mai 20