Adresseavisen: Skal møte glemt flyktningfolk
Idealismen blir god ballast for to trønderjenter som i går startet en lang reise for å lære bort engelsk til flyktninger fra Vest-Sahara. Adresseavisen, 3. september 2008
Publisert 06. september 2008


Adresseavisen
3. september 2008
Av Aud Mollan

- Vest-Sahara er Afrikas siste koloni. Landet ønsker å bli selvstendig, men okkupanten Marokko nekter folkeavstemning og alle forslag som har et fritt Vest-Sahara som mål.

Det forteller Andrea Gustavsson (20) fra Klæbu og Maren Trondsen Johansen (20) fra Trondheim. I fire måneder skal de arbeide som volontører i Tindouf i det sørlige Algerie. De er utsendt av United World Colleges.

I Tindouf bor saharawiene, folkegruppen fra Vest-Sahara, i fire flyktningeleire. Like over grensa er hjemlandet deres, som i over 30 år har vært okkupert av Marokko. Like lenge har folk måttet holde ut i det ugjestmilde ørkenområdet, der så vel vann som matforsyninger må fraktes inn. 19 prosent av barna er underernært. Varmen er kvelende.

Største landminefelt
- Saharawiene er et glemt folk, sier Andrea og Maren. De mener årsaken er at stormaktene, bl.a. EU og USA, ønsker det slik fordi de tjener penger på det.

- Vi regner med at ca. 150 000 bor i flyktningeleire. Det er halvparten av alle saharawier fra Vest-Sahara, sier de to, og presiserer at tallene er usikre.
Saharawiene har opprettet en eksilregjering i flyktningeleirene. Den er anerkjent av over 70 stater.

- SADR (Saharawi Arabic Democratic Republic) har også fått en plass i Den afrikanske unionen AU. Men ingen europeiske land har anerkjent SADR, opplyser Andrea og Maren.

Marokko har lenge ført en omfattende bosettingspolitikk overfor Vest-Sahara, og det er trolig flere marokkanere enn saharawier i landet nå. Okkupanten har bygd en mur på langs i det meste av Vest-Sahara, og de som prøver å forsere den, blir skutt. Området er verdens største landminefelt.

- Marokko har ikke undertegnet konvensjonen mot landminer, forteller Maren.

For Andrea startet engasjementet da hun møtte Rabab Amidane, en saharawisk menneskerettighetsaktivist fra det okkuperte Vest-Sahara. Hun dro på besøk, og kan fortelle om stor ufrihet og ungdom som blir banket opp hvis de demonstrerer for sitt lands framtid.

Andrea ble også anholdt, fordi man ettersøkte en menneskerettsaktivist i samme gate.

- De marokkanske myndighetene vil forhindre at vestlige personer får innsyn, sier hun.

Norske fosfat-interesser
Nylig har en sak om norske bedrifters uetiske handel i Vest-Sahara vært oppe i mediene. Norske myndigheter har frarådet slik handel, men ifølge Dagbladet har storkonsernet Yara kjøpt 16 800 tonn fosfat fra Vest-Sahara til Herøya i år.

- Ved siden av fosfat har Vest-Sahara store fiskeressurser og kanskje olje. Det er muligheter for store inntekter, forteller Andrea og Maren.

Som engelsklærere vil de få en sentral oppgave blant flyktningene.

- Bedre engelskkunnskaper vil gi dem en mulighet til å fortelle verden utenfor hvordan de har det, sier de to.

- Nå har saharawiene livet sitt på vent. I over 30 år har de ventet på at livet skal starte, sier Andrea Gustafsson og Maren Trondsen Johansen.
Nyheter

Norsk-eid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara

Norskeide 'Caroline Theresa' anløp to havner i de okkuperte områdene den siste uken. 

04. september 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024