Sultanas hjem stormet av politiet, aktivister arrestert

Hjemmet til den saharawiske menneskerettighetsaktivisten Sultana Khaya ble i morges stormet av flere titalls marokkanske politimenn som kom seg inn i huset gjennom taket. 

Publisert 10. mai 2021

Et titalls maskerte marokkanske agenter brøt seg tidlig om morgenen den 10. mai inn i huset til den kjente saharawiske menneskerettighetsforkjemperen, Sultana Khaya, i byen Boujdour i okkuperte Vest-Sahara. Agentene arresterte tre kjente saharawiske aktivister som har bodd i huset de siste månedene. Raidet kommer etter at Sultana og familien hennes gjennom flere måneder har blitt utsatt for trakassering og overgrep i og rundt huset til familien, der Sultana har vært holdt i husarrest siden 19. november i fjor. 

Sultana har tidligere vært på foredragsturne i Norge, og har vært vertskap for flere norske delegasjoner til Vest-Sahara.

De arresterte aktivistene er tidligere politisk fange og studentaktivist, Salek Baber, studentaktivist Khaled Bouvfraya, som også leder den saharawiske studentorganisasjonen i Rabat, og Babuizid Muhammed Saaed Labhi, som er president for den velkjente saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen CODESA.

Under raidet ble Khaya-familien utsatt for vold, og politiet stjal dokumenter og verdisaker. Sultana og familien befinner seg fremdeles i hjemmet sitt, men lokasjonen til de tre bortførte aktivistene forble ukjent i løpet av hele dagen. Sent mandag kveld, ble de tre aktivistene funnet alene, dumpet i veikanten 60 kilometer utenfor El Aaiun by. Det er vanlig praksis at saharawiske aktivister utsettes for tortur av politiet og settes fri utenfor byen. Klokken 21 mandag kveld mottok Støttekomiteen for Vest-Sahara at de tre bærer synlige tegn på tortur på kroppen. 

Ifølge familien, var det et titalls maskerte politiagenter i sivil bekledning, tilhørende det marokkanske politiet i Boujdour, som brøt seg inn i hjemmet deres 06:30 om morgenen, mens de fremdeles lå og sov.

Politiet tok seg inn i hjemmet fra taket, gjennom først å ha klatret opp på nabobygningen. Sultana forteller at hun kunne høre politiet da de kom ned trappene, ettersom hun har soverom i andre etasje. De tre arresterte aktivistene, Khaled Boufraya, Salek Baber og Babuizid Muhammed Saaed Labhi, sov også i denne etasjen.

Sultana var den første som ble angrepet av politiagentene. De holdt henne nede med tvang og dekket munn og nese med en fille. Sultana forteller at fillen var dekket med en væske som førte til at hun mistet luktesansen umiddelbart etterpå.

Fra venstre: Sultana Khayas søster, Khaled Boufraya, Salek Baber og Babuizid Muhammed Saaed Labhi. Bildet er tatt på hustaket til Khaya-familien i april 2021. 14 timer etter arresten i morges, ble de tre mennene funnet dumpet 60 kilometer fra El Aaiun by, med torturmerker på kroppen.

Politiet tvang deretter de tre aktivistene ned i første etasje, der de ble ført ut bakdøren på huset og fraktet bort av biler som stod klare. 

Samtidig som de tre aktivistene ble arrestert, entret politiet underetasjen hvor Sultanas mor, søsteren Lawyara, broren hennes og et to år gammelt barn lå og sov. Politiagentene slo både moren og Lawyara i ansiktet. Politiet truet moren med at dersom de ikke sluttet å protestere, så ville de drepe begge døtrene hennes neste gang de kom. 

Politiet fortsatte med å seksuelt trakassere og ødelegge eiendelene til resten av kvinnene i huset. De stjal og øvrige gjenstander som mobiltelefoner, datamaskiner, TV-apparater, dokumenter og penger. Huset ble ramponert av politiet, noe som tydelig fremkommer i videoen ovenfor, som ble tatt opp like etter raidet. Sultana rapporterte også hendelsen på Facebook

Angrepet og raidet på huset varte i en halvtime. Ifølge Sultana skal politiet ha visst hvor alle lå og sov, og familien ble overveldet av det store antallet politifolk.

For øyeblikket er huset fortsatt omringet av politistyrker. Saharawiske kvinner som forsøker å besøke og hjelpe familien blir nektet tilgang til huset. En av Sultanas søstre, er den eneste som har fått lov til å komme inn til huset.

Sultanas hus har vært under beleiring og angrep siden november i fjor. Støttekomiteen for Vest-Sahara, NomadsHRC og Equipe Media har tidligere utstedt en appell med informasjon om de to første månedene av Sultanas husarrest. Amnesty InternationalFront Line Defenders og Human Rights Watch har alle også publisert opprop og erklæringer om situasjonen for Sultana.

Disse angrepene er ledd i en større gjengjeldelse fra Marokkos side mot saharawiske menneskerettighetsforkjempere, etter at den 19 år lange våpenhvilen mellom Marokko og Polisario opphørte 13. november i fjor. For mer om de nylige overgrepene, se vår første og andre hasteappell.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024