Spar Shipping dropper Vest-Sahara-transportene

I 2015 og 2017 deltok norske Spar Shipping bak to kjempetransporter av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara til India. I dag forklarte selskapet at de har trukket seg fra videre kontroversielle transporter. 

Publisert 11. januar 2019

I august 2015 ble det avslørt at Bergensbaserte Spar Shipping, hadde latt ett av sine bulkskip, Spar Capella, transportere fosfatstein fra El Aaiún i Vest-Sahara til Paradip i India. Hendelsen førte til oppslag til Bergens Tidende og kritikk fra sivilsamfunnet. 

"Det er høyst kritikkverdig at et bergenskeid skip blir brukt i denne handelen. Dette tjener okkupasjonsmakten på", uttalte Raftostiftelsen til BT. 

Til tross for dette skjedde det på ny, i 2017. Søsterfartøyet Spar Lyra tok samme rute rundt Sør-Afrika til India, bare uker før bulkskipet NM Cherry Blossom ble anholdt i en sørafrikansk havn for å gjøre en transport av nettopp dette konfliktmineralet. 

Men nå har altså Spar Shippings deltakelse tatt slutt, og de føyer seg inn i rekken over andre rederier som har stanset disse operasjonene. 

Administrerende direktør i Spar, Jarle Ellefsen, klargjorde 11. januar 2019 til BT at det ikke vil finne sted slike transporter igjen

"Vår forretningsmodell er å leie ut skip til tredjepart for verdensomspennende handel. Realiteten er at i nye certepartikontrakter inngått etter våren 2017, så har vi ekskludert Vest-Sahara som handelsområde. Det er således i dag ikke grunnlag for kritikk mot Spar Shipping AS og søsterselskapet Spar Kjøp AS", skrev Ellefsen. 

Uttalelsen kom etter at den saharawiske flyktningen Asria Mohamed stilte spørsmål i BT ved Spar-gruppens etikk, i den samme avisen 10. januar.

De to Spar-transportene er omtalt i den årlige Western Sahara Resource Watch-rapporten P for Plunder for 2015 og 2017

Støttekomiteen for Vest-Sahara var i kontakt med rederiet fra 2015 og framover. Se korrespondansen her
 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023