Saharawier protesterer Marokkos grønnvasking
65787251ab56e_6578529acea23_Ahmedna

Saharawisk sivilsamfunn uttrykker bekymring for Marokkos gigantiske planer for fornybar energi i okkuperte Vest-Sahara under COP29

Publisert 12. desember 2023

Bilde: Ahmedna Abdi M´barek, den eneste saharawien på årets klimaforhandlinger. 

De siste to ukene har FNs klimaforhandlinger i Dubai pågått uten formell representasjon fra Vest-Sahara. 

Marokko bruker aktivt FNs klimakonvensjon og internasjonale klimaprosesser til å legitimere og samle støtte for sin ulovlige okkupasjon av Vest-Sahara. Mens invasjonen har presset halve den saharawiske befolkningen til flyktningleirer i Algeries ørken, fører Marokko sin motvilje mot å finne en løsning på konflikten til en pågående ekskludering av Vest-Sahara fra forhandlinger og mekanismer som kan hjelpe Vest-Sahara å håndtere effektene av klimaendringene. Dette ble understreket av ekspert på klimaendringer, Nick Brooks, til Western Sahara Resource Watch denne uka. 

Kun én saharawi fikk deltatt på forhandlingene i år, jurist Ahmedna Abdi M´barek, medlem av sivilsamfunnsgruppen Saharawi Ecosocial Network. Akkrediteringen ble tilrettelagt av en europeisk NGO. 

“Marokkos energiprosjekter i de okkuperte territoriene finner sted uten tillatelse fra saharawier, og brukes for å opprettholde og øke ranet av naturressursene fra territoriet”, sier M´barek. 

Dette er andre gang M´barek deltar på toppmøtet, og med det også andre gang han har sett hvordan Marokko forhandler i “bad faith” ved å bruke forhandlingene til å legitimere okkupasjonen; “Problemet forblir, klimakonvensjonen legitimerer i praksis okkupasjonen gjennom å tillate at Marokko rapporterer på prosjekter i det okkuperte territoriet." 

M´barek er del av en kampanje av et nettverk unge saharawier som er opptatt av å skape bevissthet rundt den urettferdige situasjonen i Vest-Sahara, som forsterkes av at FNs klimakonvensjon tillater Marokkos framgangsmåte. 

“Nettverket vårt reflekterer en økende interesse blant unge saharawier som er dedikerte til saken, og som belyser den skitne grønnvaskingen av Marokko og deres næringslivspartnere”, sier M´barek. 

Gruppen til M´barek publiserte også en video av en av de ledende saharawiske menneskerettighetsaktivistene fra det okkuperte territoriet, Ghalia Djimi. “Dette er en bønn til dere som deltar på, og organiserer, COP28. Jeg ber dere om å støtte det saharawiske folket."

I forbindelse med den offisielle åpningen av COP28 den 30. november i år, svarte saharawiske organisasjoner på en åpen invitasjon fra FNs Spesialrapportør for menneskerettigheter og klimaendringer, Ian Fry, og sendte inn en rapport om prosjekter og selskaper som er involverte i fornybar energi-sektoren med marokkanske myndigheter i det okkuperte territoriet. 

Rapporten ble sendt av 15 saharawiske organisasjoner, og flere spanske solidaritetsorganisasjoner. 

Rapporten navngir spesifikke kontroversielle prosjekter i okkuperte Vest-Sahara, med selskaper som Enel, Siemens Gamesa, General Electric, Voltalia og Engie. 

COP28 i Dubai er fjerde gangen saharawier deltar - eller prøver å delta - på klimaforhandlingene. M´barek deltok også på COP27 i Kairo, mens aktivist Asria Taleb, som jobber i Støttekomiteen for Vest-Sahara, deltok i Glasgow i 2021. På COP21 i Marrakech ble visepresidenten i det Pan-Afrikanske Parliamentet, saharawiske Suelma Beirouk utvist fra Marokko ved landing, til tross for at hun hadde gyldig akkreditering til forhandlingene. 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024