Oversvømmelse i de saharawiske flyktningleirene

Minst 520 familier skal ha blitt evakuert i leiren Dakhla denne uken etter kraftige regnskyll.

Publisert 24. september 2024

Flommen skal ha rammet private hjem, distriktssykehuset i Dakhla og utdanningsinstitusjoner. Dakhla camp ligger et par timers kjøring fra de andre leirene, som ligger nærmere den algeriske byen Tindouf.

En delegasjon fra FN-organisasjonene i leirene reiste til den avsidesliggende leiren 23. september om morgenen for å vurdere skadene. 

Saharawiske Røde Halvmåne halvmåne ber i en pressemelding det internasjonale samfunnet om økonomisk støtte for å håndtere situasjonen. De skriver at 27% av de berørte familiene trenger å fullstendig rekonstruere boligene sine. Nødhjelpsorganisasjonene i leirene skal ha distribuert telt. En pressemelding fra Røde Halvmåne 23. september satte antall evakuerte familier til 350. 

Klimaendringer påvirker de saharawiske flyktningene på flere måter. Halvparten av Vest-Saharas befolkning er forvist til et liv i flyktningleirer hvor det anslås at temperaturene i framtiden vil stige langt mer enn ute på kysten der de normalt har bodd. Saharawi-folket er ikke representert i internasjonale klimasamtaler og finansieringsordninger for klimatilpasning. Dens tradisjonelle kompetanse for tilpasning til lokale forhold er også rykket opp som følge av okkupasjonen. Samtidig nyter Marokko ros og finansiering for sine ulovlige prosjekter på det saharawiske folkets landområder, der saharawiske hus brennes ned for å gi plass til vindmøller som eies av den marokkanske kongens private selskaper. Marokko rapporterer til FN-systemet i strid med reglene som er fastsatt om at man kun skal rapportere om klimatall nasjonalt. Se mer om denne klimaurettferdigheten her. Tidligere i år lovet franske myndigheter at de skulle finansiere en strømkabel fra de okkuperte områdene inn til Marokko, slik at elektrisiteten produsert i Vest-Sahara kunne brukes i Marokko og til eksport. 

Bildene under ble sendt til Støttekomiteen 23. september. Last ned dramatiske videoklipp.

 

 

Nyheter

Norsk-eid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara

Norskeide 'Caroline Theresa' anløp to havner i de okkuperte områdene den siste uken. 

04. september 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024