Norskeid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara
645a0cd6d9cc3_Fiskeribladet09.05.2023_Eitzen

Et Eitzen-eid tankskip fraktet gass inn til okkuperte Vest-Sahara i forrige uke, skriver Finansavisen i dag. 

Publisert 08. mai 2023

4. mai på ettermiddag anløp det dansk-flaggede fartøyet Cathy Theresa (IMO-number 9478315) okkuperte Vest-Sahara med gass fra en gassterminal i havnen Carteya Guadarranque i Sør-Spania. 

Skipet er i flåten til det danske rederiet Christiania Shipping A/S som i sin tur er majoritetseid av den norske rederfamilien Eitzen.

“Vest-Sahara ligger midt i vårt hovedtradingområde. Vi utfører transporter som våre befraktere, i første rekke oljeselskaper, pålegger oss i henhold til kontraktene som er inngått", uttalte Eitzen til Finansavisen i dag, 9. mai. Han hevdet leveransene ikke er ulovlige.

Finansavisen påpeker at en rekke norske rederier har gjort det klart at de ikke akter å foreta transporter inn til det okkuperte territoriet, noe norsk UD fraråder næringslivet å gjøre. 

“Christiania Shipping må følge eksempelet fra disse og sørge for at langtidskontraktene som inngås med tredjeparter hindrer skipene i å bli brukt i Vest-Sahara”, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara til Finansavisen. 

Støttekomiteen for Vest-Sahara skrev til Christiania Shipping 8. mai 2023 med spørsmål om de vil avstå fra slike transporter i framtiden. 

Seks dommer i EU-domstolen har avklart fra 2015 til 2021 avklart at EU-Marokkos handelsavtaler ikke kan dekke territoriet Vest-Sahara ettersom det saharawiske folk aldri har avgitt sitt samtykke. En sjuende dom ventes senere i vinter. Territoriet har vært under ulovlig okkupasjon av nabolandet Marokko siden midten av 70-tallet. Da havnebyen Dakhla ble okkupert av Marokko i 1979 responderte FNs Generalforsamling med en uttalelse om at Marokko må umiddelbart avslutte sin vedvarende okkupasjon

Selskapene involvert er direkte med på å støtte opp under den marokkanske okkupasjonen. Christiania Shipping hevder på nettsidene at deres drift er basert på en “sunn etisk arv”. 

Nyheter

Har MOWI og Salmar rent mel i posen?

To av Norges største oppdrettsselskaper enda ikke svart på spørsmål om bærekraft og opprinnelse av fiskefôret de bruker.

26. september 2023

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023