Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter
618e40a88492d_smara_demo_12.01.05

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

Publisert 14. desember 2022

Illustrasjon: Saharawisk demonstrasjon i okkuperte Vest-Sahara. 

I dag ble en klage levert inn til FNs spesialrapportører på menneskerettigheter, knyttet til Marokkos behandling av ti saharawiske studentene. Gruppen er offer for vilkårlig arrestasjon og fengsling som svar på deres studentaktivisme.

De to ble torturert på tidspunktet for arrestasjonen og under fengslingen. Seks av studentene sitter fortsatt fengslet i  i Marokko, utsatt for rasediskriminering og vilkårlig frarøvelse av grunnleggende rettigheter. Som svar gjennomfører studentene regelmessig sultestreiker, som tjener som deres siste og eneste kilde til protest. 

Klagen er forfattet av Jussbuss, Norsk Studentorganisasjon, Støttekomiteen for Vest-Sahara og advokat Tone Sørfonn Moe.

 – For de fleste er det ufattelig å forstå situasjonen til studentene. De blir fengslet, torturert og fratatt grunnleggende menneskerettigheter; rett og slett fordi de prøver å utnytte rettigheter mange av oss tar for gitt. Vi står sammen med de saharawiske studentene i solidaritet – mot Marokkos grusomme handlinger, sier leder av Jussbuss, Ole Martin Juul Slyngstadli. 

– Når søkelyset nå rettes mot Marokko og VM i Qatar, må vi minne oss selv på at Marokko fortsatt er en okkupasjonsmakt i store deler av Vest-Sahara, med systematisk og omfattende undertrykkelse for å kneble stemmen til det saharawiske folk, sier leder av Norsk studentorganisasjon, Maika Marie Godal Dam. 

Klagen ble sendt til  FNs arbeidsgruppe på vilkårlig fengsling, FNs spesialrapportør for ytringsfrihet og FNs spesialrapportør på tortur. Klagen beskriver den siste bølgen av forfølgelse av den saharawiske studentbevegelsen ved  marokkanske universitet, og ber FNs spesialrapportører om å iverksette hastetiltak for å sikre rettighetene til de ti studentene.  Studentene nevnt er fengslede Abdelmoula El Hafidi, Mohammed Dadda, Elkantawi Elbeur, Aziz El Ouahidi, Al-Hussein Al-Bashir Ibrahim, Mohammed Laychi  og løslatte Jamal Arouch, Hamza Bouhriga, Jalal Bouchaab og Hassan Alloud. Jamal ble løslatt i dag, 14. desember 2022. 

 

I 2019 konkluderte FNs arbeidsgruppe på vilkårlig fengsling at fire av de nevnte studentene  – arrestert tilbake i 2016 og dømt til 10 års fengsel – ble holdt vilkårlig som avstraffelse for deres studentaktivisme, og ba om deres umiddelbare løslatelse. Studentene forblir fengslet og fikk selskap av Hussein Bachir Brahim i 2019 da han ble deportert fra Spania uten å få sin asylsøknad behandlet og umiddelbart arrestert ved sin tvangsretur til Marokko, senere dømt til totalt 12 år i fengsel. Saken hans førte til fordømmelse fra FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforkjempere, Mary Lawlor, og ble også inkludert i hennes nylige rapport om langvarig fengsling av menneskerettighetsforkjempere. 

 

I september 2021 ble ytterligere tre studenter arrestert i forbindelse med det marokkanske valget og protester som brøt ut i byen Guelmim, sør i Marokko. Jalal Bouchaab ble to måneder senere dømt til tid sonet, mens Hamza Bourigha fikk sju måneders fengsel og Jamal Arouch ett år og tre måneder. Det siste tilskuddet fant sted i april 2022 da Mohammed Laychi og Hassan Alloud ble  arrestert på studentcampusen i Agadir, hvor Mohammed senere ble dømt til ett års fengsel. 

– Okkupasjonen av Vest-Sahara er fortsatt en humanitær- og menneskerettighetskrise. Likevel, til verdens stillhet, får Marokkos undertrykkelse lov til å fortsette. Med denne klagen ønsker vi å informere om forfølgelsen av saharawiske studenter, og vi forventer at stater og de i med mulighet til å påvirke tar grep, understreker advokat Tone Sørfonn Moe. 

Vest-Sahara er et ikke-selvstyrt territorium som har vært delvis okkupert av Marokko i 47 år. Saharawiske menneskerettighetsforkjempere som kjemper for sosial rettferdighet og aktivister som krever avholdelse av en lenge lovet FN-folkeavstemning om selvbestemmelse for Vest-Sahara, blir ofte anklaget for voldelige forbrytelser, torturert til å signere tilståelser og gitt lange fengselsstraffer, noe som effektivt avslutter eller sterkt begrenser deres arbeid. Den vilkårlige fengslingen av saharawiske menneskerettighetsforkjempere har blitt bredt dokumentert av FNs arbeidsgruppe på vilkårlig fengsling, som har funnet at saharawier som støtter retten til selvbestemmelse blir utsatt for diskriminerende praksis og dømt til langvarig fengsel som straff for sin menneskerettighetsaktivisme.

KONTAKT 
Maika Marie Godal Dam, leder i Norsk studentorganisasjon, leder@student.no
Ole Martin Juul Slyngstadli, leder i Jussbuss, leder@jussbuss.no 
Erik Hagen, leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, erik@vest-sahara.no
Tone Sørfonn Moe, norsk advokat, tone.s.moe@gmail.com 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024