Jaimitna خيمتنا - vårt telt

Saharawiske kvinner er sentrale i motstanden mot Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara. Vi har intervjuet 19 saharawiske kvinner fra det okkuperte territoriet. 

Publisert 13. desember 2023

Jaimitna خيمتنا (vårt telt) er et interaktivt, multimedia-prosjekt utformet som et samarbeid mellom Støttekomiteen for Vest-Sahara, FiSahara, og en gruppe kvinnelige aktivister fra Vest-Sahara, med hjelp fra artister, arkitekter, journalister og filmskapere. 

Prosjektet er utformet av og med saharawiske kvinner - og skaper rom for læring og dialog for å spre kunnskap og forståelse om Vest-Sahara menneskene derfra. 

Kvinnelige menneskerettighetsaktivister er symbol på håp og motstandsdyktighet, og viktige endringsagenter i det okkuperte territoriet. 

Deres historier belyser de mørke realitetene til et liv under okkupasjon, og kjærligheten deres for hjemlandet gir håp. Disse kvinnene er aktivister, søstre, mødre og tanter - som oppdrar en ny generasjon aktivister i Vest-Sahara. Men de er ikke klare for å gi fra seg stafettpinnen enda. 

Melfhaer henger til tørk før de sys inn på innsiden av jaimaen. 

I sentrum av utstillingen er en jaima, et saharawisk telt. Teltet er et symbol på stolthet, motstand og håp. Håndsydd av saharawiske kvinner i flyktningleirene, og designet for å være et mobilt kunstprosjekt. Jaimitna skal stilles ut på filmvisninger, festivaler, universiteter og andre arenaer, og gir besøkende muligheter til å lære om saharawisk kultur, motstand og feminisme. Prosjektet ble åpnet i Madrid i desember 2023. 

På utsiden er teltet laget av det typiske canvas-materialet bistandsorganisasjoner sender til leirene. På innsiden møter man et lappeteppe av 19 fargerike melhfaer, de tradisjonelle draktene saharawiske kvinner går i. Hver melfha hører til en av kvinnene som har delt sine historier til prosjektet. På hver melfha er det festet en QR-kode som tar deg til kvinnenes historier. 

Siden 2011 har det vært forbudt å sette opp jaimaer i det okkuperte territoriet, etter at tusenvis av saharawier satte opp telt og etablerte en månedslang protestleir i Gdeim Izik. Gdeim Izik regnes som en av forløperne til den arabiske våren, og stod til den ble brutalt angrepet og revet ned av marokkanske myndigheter. 

Saharawier som forsøker å sette opp jaimaer, telt, for bryllup og andre feiringer møter voldelig undertrykkelse fra marokkanske myndigheter. 

Du trenger ikke besøke Jaimitna for å lese historiene til Sultana, Waara, Mariam, Salka, Laila, Dahba, Mahfouda og de andre kvinnelige aktivistene (selv om vi håper du får mulighet til det en dag). Alle historiene ligger publisert her.

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024