FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist
660da48cce7d3_image0 (1)

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

Publisert 05. april 2024

Den 25 år gamle journalisten Khatri Dadda, som tilhører den saharawiske mediegruppen Salwan Media, må umiddelbart løslates fra et marokkansk fengsel. 

Det understreker FNs arbeidsgruppe i en uttalelse som ble offentliggjort 1. april 2024 (A/HRC/WGAD/2023/67).

Khatri Dadda er fra byen Smara, i det okkuperte Vest-Sahara, og ble arrestert på julaften 2019. Han ble senere dømt til 20 års fengsel som straff for sitt journalistiske arbeid og for hans forsvar for menneskerettighetene. 

Den fortsatte fengslingen av Dadda har vært gjenstand for en rekke uttalelser fra FNs eksperter som fordømmer de umenneskelige fengselsforholdene i Marokko/Vest-Sahara og den fortsatte interneringen av aktivister som svar på deres menneskerettighetsarbeid (se kommunikasjon av 21. juli 2020, 16. juni 2021 og 23. mai 2023).

President for det Vest-Sahara-baserte mediekollektivet Equipe Media, Ahmed Ettanji, ønsket avgjørelsen velkommen. Han understreket at «årsaken til arrestasjonen av Khatri er fortsatt hans journalistiske arbeid, og det signaliserer til alle andre hva konsekvensen av motstand er. Hvis Marokko lykkes med å dempe stemmene deres, vil Vest-Sahara bli stummende mørkt».

Spesialrapportøren for menneskerettighetsforkjempere, Mary Lawlor, inkluderte saken om Khatri Dadda i sin rapport "States in denial: the long-term detention of human rights defenders" (A/76/143), som forklarte at stater arresterer han hadde blitt arrestert som svar på hans menneskerettighetsarbeid, og at stater bruker nlangvarig internering for å dempe stemmene til menneskerettighetsforkjempere og journalister. FN-eksperten gjentok bekymringene sine i pressemeldingen “Morocco: UN human rights expert decries “clampdown” on human rights defenders”. Hun sier at at "ikke bare fortsetter menneskerettighetsforkjempere som jobber med spørsmål knyttet til menneskerettigheter i Marokko og Vest-Sahara å bli urettmessig kriminalisert for sine legitime aktiviteter - de får i dessuten uforholdsmessig lange fengselsstraffer, og mens de er fengslet, blir de utsatt for grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling og tortur». FN-eksperten konkluderte med at hvis rapportene blir bekreftet, "indikerer de brudd på internasjonal menneskerettighetslov og standarder og bryter med den marokkanske regjeringens forpliktelser overfor FN-systemet som helhet."

Med stor risiko fra det Reportere uten grenser kaller et «news blackhole», har saharawiske borgerjournalister blitt en av de få pålitelige kildene til informasjon for eksterne nyhetsmedier og menneskerettighetsovervåkere, som er utestengt fra å komme inn i territoriet som har vært okkupert av Marokko siden 1975.

«Marokkos forsøk på å tie og hindre saharawiske journalister i å rapportere om situasjonen har forverret dette hullet, og gitt Marokko nær total straffefrihet til å slå ned på saharawier», understreket Khatri Daddas juridiske rådgiver, Tone Sørfonn Moe.

Rapporten om Khatri Dadda bygger på flere avgjørelser som allerede er fattet av FNs arbeidsgruppe for vilkårlig internering som omhandler vilkårlig internering av saharawiske aktivister og menneskerettighetsforkjempere og FN-eksperter som attesterer systematisk og utbredt forfølgelse av saharawisk sivilsamfunn og menneskerettighetsforkjempere. som gjengjeldelse for å utøve sine rettigheter til organisasjons- og ytringsfrihet for å fremme menneskerettigheter i Vest-Sahara. Mens Marokko er nåværende president i FNs menneskerettighetsråd, mislykkes det i å implementere avgjørelsene til arbeidsgruppen, noe som beviser grove brudd på menneskerettighetsloven.

Equipe Media sammen med den juridiske rådgiveren til Khatri Dadda vil holde et live webinar 19. april kl. 15:00 for å diskutere arbeidsgruppens mening og situasjonen til saharawiske journalister.

Kontakt: 
Juridisk rådgiver, Tone Sørfonn Moe, tone@vest-sahara.no 
Equipe Media, Ahmed Ettanji, ettanji.ahmed@gmail.com

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024