FN ber Marokko løslate vilkårlig fengslede saharawier

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling har i dag gjentatt at Marokko umiddelbart må løslate en gruppe saharawiske studenter som blir holdt fengslet.

Publisert 21. september 2020

FN-forespørselen om løslatelse av saharawiske fanger ble i dag understreket ved fremleggelsen av årsrapporten til FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling, under FNs Menneskerettighetsråds 45. sesjon. Rapporten understreker hevngjerninger mot en gruppe unge saharawiske studenter og påpeker at Kongedømmet Marokko ikke har gjort noe for å implementere tidligere anmodninger fra FN. 

Anmerkningene som ble gjort av arbeidsgruppen i dag er en oppfølging av en tidligere beslutning fra den samme gruppen, og gjentar at fengslingen av den såkalte "studentgruppen" var og fremdeles er vilkårlig. Beslutningen, som ble publisert tidligere i år, ba om at studentene ble frigitt (Uttalelse Nr. 67/2019). Fire fra "studentgruppen" holdes fremdeles fengslet.

I dagens rapport kaster arbeidsgruppen lys over at fengselsforholdene for studentene har blitt dårligere, samt at vold er påført en av dem, Mr. El Ouahidi, inne i fengselet. Ifølge arbeidsgruppen utgjør dette  hevngjerninger mot den unge saharawiske studenten. Arbeidsgruppen nevner også at forholdene for samtlige av de unge mennene har blitt forverret, og at en tidligere frigitt studenten student igjen er arrestert.

I arbeidsgruppens rapport noteres det med dyp bekymring at det stadig kommer ny informasjon om hevngjerninger mot enkeltpersoner som har vært omtalt i FN-uttalelser eller som gjelder arbeidsgruppens uttalelser. I denne forbindelse tar arbeidsgruppen spesielt merke til saken til de for tiden fengslede studentene, Aziz El Ouahidi, Elkantawi Elbeur, Mohammed Dadda og Abdelmoula El Hafidi, (uttalelse nr. 67/2019).

Tidligere denne måneden publiserte FNs Spesialrapportører en uttalelse angående en relatert sak, interneringen av den saharawiske studenten Hussein Bachir Brahim.FN uttrykte bekymring over mangelen på tilstrekkelig bevis. Hussein avventer for øyeblikket rettssak i morgen, 22. september 2020; og er den femte saharawi-studenten som nå holdes i et marokkansk fengsel i respons til studentaktivisme og for retten til selvbestemmelse.

Ifølge FNs Spesialrapportørers oppfatning var dommen mot "Studentgruppen" basert på dokumenter undertegnet under tvang som følge av tortur. De uttrykte dyp bekymring for at Husseins dom var basert på de samme dokumentene, sammen med politidokumentene fra sitt eget avhør som han har nektet å signere.

Den vilkårlige fengslingen av saharawiske menneskerettighetsforkjempere og aktivister har blitt grundig dokumentert av FNs menneskerettighetsmekanismer; særlig av FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

I alle avgjørelser fant arbeidsgruppen at fengsling av saharawiske aktivister utgjør et brudd på Marokkos internasjonale forpliktelser om å ikke politisk forfølge eller diskriminere. I den siste uttalelsen ber FNs spesialprosedyrer igjen Marokko om å sikre at menneskerettighetsforkjempere i Marokko og Vest-Sahara er i stand til å utføre sine legitime aktiviteter trygt, uten frykt for trusler, trakassering, stigmatisering eller kriminalisering av noe slag.

Marokko har ulovlig okkupert størstedelen av det ikke-selvstyrende territoriet i Vest-Sahara siden 1975.

 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024