Deportert fra Vest-Sahara - skulle følge journalist-rettssak
smievoll_moller_510

To Bergensstudenter ble i dag utvist fra Vest-Sahara. De to ville overvære en rettssak mot en tidligere elev på en norsk folkehøgskole.

Publisert 19. mai 2019

To observatører akkreditert av Raftostiftelsen ble i dag forhindret fra å reise inn til okkuperte Vest-Sahara for å observere rettssaken til den saharawiske journalisten Nazha El Khalidi.

Saken til Nazha har fått internasjonal oppmerksomhet. Amnesty International har oppfordret Marokko til å frafalle alle tiltaler mot Nazha, mens Human Rights Watch beskylder Marokko for å misbruke loven for å kneble journalister. Nazha er tidligere elev på fotolinja på Agder Folkehøgskole i Søgne (2014-2015).

De to observatørene, Vegard Fosso Smievoll og Kjersti Brevik Møller, er på fjerde-femte-året på juss på UiB.

De to landet i El Aaiún med et fly fra Kanariøyene kl 14:18 i dag. Tjue minutter etterpå, fortsatt på flyplassen, ble de bedt om å komme til avhør.

De ble forklart at en kreditering fra Raftostiftelsen ikke var tilstrekkelig, og at de måtte ha godkjenning av de marokkanske justisdepartementet. 14 marokkanske politimenn møtte dem for å deportere dem. De to ble nektet en skriftlig begrunnelse.

Søndag kl. 18:45 norsk tid, sitter de og venter på et fly til Casablanca, som skal gå kl. 1900 lokal tid. Også en gruppe spanske observatører deporteres samtidig.

Rettssaken mot Nazha er prinsipielt viktig, og den første av sitt slag i de okkuperte områdene: Nazha risikerer to år i fengsel for å operere som saharawisk journalist.

Spørsmålet om Nazha ble trukket fram i en interpellasjonsdebatt i Stortinget 2. april av Stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp).

Nazha El Khalidi ble arrestert 4. desember 2018 på hovedgaten i El Aaiún Vest-Sahara da hun live-streamet en demonstrasjon på Facebook (se redigert versjon her), og løslatt senere samme dag. Den 4. mars 2019 ble Nazha igjen anholdt i sitt hjem i El Aaiún, Vest-Sahara. Den 6. mars ble hun anklaget for å være assosiert med et yrke ("journalist") som er regulert ved lov uten å oppfylle de nødvendige vilkårene for å bruke tittelen, i henhold til artikkel 381 i den marokkanske straffeloven. Dette er første gangen en saharawisk journalist har blitt tiltalt etter denne artikkelen.

På grunnlag av disse anklagene startet rettssaken mot Nazha foran domstolen i El Aaiún den 18 mars 2019. Saken ble samme dag utsatt til 20. mai. Saken til Nazha starter 20. mai 2019, hvor de to internasjonale observatørene Vegard og Kjersti planla å delta.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024