RU og FpU-lag ber om saharawienes rettigheter respekteres
Article image
Landsstyret til Rød Ungdom og årsmøtet til Agder FpU har nylig vedtatt viktige tekster om respekt for menneskerettighetene i okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 04. desember 2018


Det er full tverrpolitisk enighet om Vest-Sahara-saken i norsk politikk. Tidligere i år ga alle ungdomspartiene ut et hefte om den glemte konflikten.

Nå har to gode tekster blitt vedtatt enstemmig av våre venner i henholdsvis FpU Agders årsmøte 17. november og Rød Ungdoms landsstyremøte 23-25. november 2018.

Agder FpU, årsmøte, 17. november 2018
Ta opp Vest-Saharas rettigheter med Macron
FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara er den eneste moderne FN-styrken som ikke har lov til å rapportere på overgrepene de er vitne til. Operasjonen kom dit i 1991 for å gjennomføre en folkeavstemning, slik at det saharawiske folk fritt skulle få avgjøre om de skulle ha uavhengighet eller inkluderes i et annet land. Men avstemningen er sabotert av Marokko, som siden 1975 har ulovlig okkupert landområdet. Okkupasjonen er fordømt av FN, og territoriet regnes som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.
Når saharawiene utsettes for vold fra marokkansk politi og militære, er FN handlingslammet.
Frankrike, som har fast sete og vetorett i Sikkerhetsrådet og er nær alliert av Marokko, forhindrer FN-personellet fra å få fortelle hva de er vitne til. USA, Storbritannia og Norge har alle krevd at FN må få følge samme praksis for observasjon av overgrep i Vest-Sahara som de gjøre andre steder. Ledende menneskerettighetsforkjempere utsettes for trakassering, fengslinger og overvåking.
Gjennom styrkning av menneskerettighetene i Vest-Sahara, og en fredelig løsning på konflikten, vil Europas viktige naboskap til Nord-Afrika kunne utvikles videre.

Agder FpU:
- Berømmer regjeringens gode initiativer med å be Frankrike om å slutte å motarbeide menneskerettighetene i territoriet. Det bes om at denne innsatsen trappes opp.
- Ber om at Marokkos ulovlige okkupasjon av territoriet må opphøre snarest, slik at FN kan gjennomføre den planlagte folkeavstemningen som saharawiene har rett på.
- Ber UD om å forsvare folkeretten og trappe opp kritikken av Marokkos fortsatte, ulovlige tilstedeværelse i territoriet. UD må ytre tydeligere støtte til det som er svært legitimt krav om selvstendighet, og til de fredelige midler som saharawiene benytter for å oppnå dette.



Rød Ungdom, landsstyre, 23-25.nov 2018
Løslat politiske fanger fra Vest-Sahara!

I november 2018 er det åtte år siden en gruppe ledende saharawiske menneskerettighetsaktivister ble pågrepet av marokkanske sikkerhetsstyrker for å ha organisert en protest mot marginaliseringen av Vest-Saharas folk.

Sju år senere ble de fleste dømt til mellom 20 år og livstid i fengsel for protesten de skal ha organisert. Internasjonale observatører kvalifiserte rettergangen som en farse. Bevis var fabrikkert, og FNs torturkomité har etablet at innrømmelser var blitt signert under tortur og fangene lever nå under umenneskelige forhold i marokkanske fengsler.

Samtidig er FNs fredsbevarende styrke i Vest-Sahara, MINURSO, totalt handlingslammet. Operasjonen er den eneste moderne FN-styrken som ikke har lov til å rapportere om overgrep de er vitne til. Marokkos nære allierte, Frankrike, forhindrer at Sikkerhetsrådet kan gi MINURSO et slikt mandat.

Rød Ungdom berømmer den norske regjeringen for å ha tatt dette spørsmålet med franske myndigheter. Nå må norske myndigheter trappe opp dette arbeidet sammen med våre nærmeste allierte i Nord-Europa. Rød Ungdom forventer at norske myndigheter krever at Marokko umiddelbart løslater saharawiske politiske fanger, og at den planlagte folkeavstemningen i Vest-Sahara blir gjennomført.



Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024