Verstinger tilbake i Oljefondvarmen
Article image
To oljeselskaper som drev kontroversiell oljeleting i okkuperte Vest-Sahara er tilbake i varmen hos Oljefondet etter at de ga opp planene sine.
Publisert 29. november 2018


Over: det vekket betydelig frustrasjon blant Vest-Saharas folk at Kosmos og Cairn drev oljeleting i Vest-Sahara på vegne av marokkanske myndigheter.

Amerikanske Kosmos Energy og britiske Cairn Energy ble i 2016 kastet ut av Oljefondet for å drive oljeleting utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara. Fondet mente at de to selskapenes aktiviteter utgjorde et 'svært alvorlig brudd på grunnleggende etiske normer'.

Etter flere år med kampanjer overfor selskapene, og etter en oljeletingsrunde som ifølge operatøren Kosmos ikke førte til drivverdige funn, annonserte så de to selskapene tidligere i år at de har trukket seg ut av territoriet.

27. november annonserte Norges Bank at de to selskapene var tatt inn igjen.

Selv om Kosmos ikke lenger driver aktiviteter i Vest-Sahara, har de hintet om at de akter å returnere. En representant fra selskapet ble observert i territoriet for bare få måneder siden. Selskapet opprettholder fremdeles sin hjemmeside som sprer propaganda om selskapets arbeid i territoriet.

Støttekomiteen for Vest-Sahara har fulgt Marokkos ulovlige oljeletingsprogram utenfor kysten av territoriet siden den begynte i 2001. Arbeidet har bestått i dokumentasjon, omfattende selsakapskorrespondanse og investorkontakt.
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023