Norsk Sjømannsforbund etablerte Vest-Sahara-politikk

7. mai skrev Norsk Sjømannsforbund at de støtter en uttalelse vedtatt av sitt ungdomsforbund om Vest-Sahara-konflikten

Publisert 12. september 2018

"Ungdomskonferansen til Norsk Sjømannsforbund vedtok denne enstemmig uttalelse 
på sin konferanse 3. mai på Sørmarka. Ledelsen i Norsk Sjømannsforbund stiller seg bak uttalelsen, og berømmer ungdommens engasjement i denne viktige saken", skrev Sjømannsforbundet på sin Facebook-side 7. mai 2018.

Se teksten vedtatt nedenfor. 

Stopp støtten til okkupasjonen av Vest-Sahara

Marokko har i over 40 år okkupert deler av Vest-Sahara. Territoriet regnes av FN som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Marokkos krav på territoriet er avvist av Den internasjonale domstolen i Haag og av FN. EU-domstolen har i avgjørelser i 2016 og 2018 dømt at EUs handelsavtaler med Marokko ikke kan gjelde territoriet.
Vest-Saharas folk har rett til selvbestemmelse, både over sitt lands framtid og over territoriets ressursbruk. Til tross for dette, plyndrer Marokko naturressursene i Vest-Sahara. Folket fra Vest-Sahara er entydige i sin appell til internasjonale selskaper om ikke å støtte Marokkos plyndring. Av folkerettslige grunner fraråder norsk UD og Rederiforbundet norsk næringsliv å etablere seg i territoriet og anløpe Vest-Sahara. 
Likevel: Mens halve Vest-Saharas folk er forvist til flyktningleirer i Algerie, der de er avhengige av internasjonal humanitær bistand, har utallige norske rederier og fartøy opp igjennom årene transportert varer fra territoriet for flere milliarder kroner. Inntektene går til okkupanten. 
Tyngst involvert i dag er kjølerederiet Green Reefers, som frakter frossenfisk ut av Vest-Sahara, og tørrlastrederiet Spar Shipping som frakter verdifull fosfatstein. Spar Shipping har alene i 2015 og 2017 fraktet ut mineraler fra Vest-Sahara til en dobbelt så stor verdi som all norsk humanitær bistand gitt til flyktningene gjennom alle tider.
Kjemikalietankere fra Gezina og Sea Tank Chartering har i 15 år fraktet ut fiskeolje for marokkanske bedrifter, sannsynligvis verdt langt over en milliard kroner alene.

norsk_sjomannsforbund_350.jpg

Tre norskflaggete fartøy frakter inn nær alle petroleumsprodukter til territoriet som Marokko trenger for å holde okkupasjonen i gang. Halvparten av alle seismiske undersøkelser gjort offshore okkuperte Vest-Sahara, har vært gjort av norske seismikkskip. 
FN har ikke vedtatt sanksjoner, ettersom Marokkos nære allierte, Frankrike, har fast sete i Sikkerhetsrådet. Det forhindrer likevel ikke at det er ulovlig å plyndre territoriet, i henhold til avgjørelser i nasjonale og internasjonale domstoler.
Norsk Sjømannsforbund ung ber Spar Shipping, Sea Tank Chartering, Gezina, Green Reefers og øvrige norske rederier om å umiddelbart slutte å støtte opp under Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara og avstå fra videre transporter av varer til og fra territoriet.
 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024