Det russiske selskapet EuroChem har kjøpt seg inn i den norske gjødselbedriften Agrinos. EuroChem er verdens nest største innkjøper av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.
Det norske selskapet Agrinos har blitt kjøpt opp av russiske EuroChem. Det kommer fram i en felles pressemelding fra de to selskapene 16. desember.
EuroChem er en gammel kjenning av Støttekomiteen for Vest-Sahara. Selskapet er majoritetseier i det litauiske gjødselselskapet Lifosa, som er den nest største importøren av fosfat fra det Marokko-okkuperte territoriet. Selv om oppkjøpet av Agrinos ikke medfører at fosfat fra Vest-Sahara nå vil ankomme Norge, er det likevel første gang at EuroChem får synlighet i norske medier. Saken er blant annet omtalt i Finansavisen og Dagbladet.
Støttekomiteen følger havnetrafikken i de okkuperte områdene daglig, og skriver hvert år rapporter om hvor i verden fosfatet ender opp. Dette gjør vi i samarbeid med vår internasjonale plattform Western Sahara Resource Watch. Her er fjorårets rapport om 2014-trafikken.
Lifosa er den eneste importøren av slikt fosfat i Europa. I fjor kjøpte de inn 18% av fosfatet som ble eksportert ut fra Vest-Sahara. I 2011 ble Lifosa kastet ut av FN-intiativet for samfunnsansvar, Global Compact. Støttekomiteen delfinansierte en filmfestival i Litauen tidligere i høst for å skape blest om engasjementet. Se mediedekning av Lifosas engasjement blant annet her.
Eksporten til Litauen fikk dekning i NRK da et norsk rederi transporterte fosfat fra Vest-Sahara til Lifosa i 2007. Rederiet lovet å aldri gjøre slike transporter igjen.
Støttekomiteen og WSRW har vært i kontakt med EuroChem/Lifosa i flere år, og utvekslet en 12-15 brev. Selskapet driver handelen uten å høre med eieren av fosfatet - det saharawiske folk. Her er foreløpig siste brev vi sendte selskapet - uten å få svar.
Dette fosfatet fra Vest-Sahara brukes ikke i norsk gjødselindustri. Yara driver ikke slik import, nettopp av hensyn til folkerett og for ikke å støtte opp under konflikten. Import av fosfat fra Vest-Sahara har vært eksklusjonsgrunn fra Oljefondet flere ganger. Først ble PotashCorp og FMC Corp ekskludert i 2010, og deretter ble Innophos Holdings anmodet ekskludert senere.
Bergensrederiet trosser på ny det saharawiske folkets rettigheter og Utenriksdepartementets råd.
Det norske rederiet BW Epic Kosan gjennomførte denne helgen en ny kontroversiell transport av gass inn til okkuperte Vest-Sahara.
De norske ungdomsapartiene var i forrige uke på besøk i de saharawiske flyktningleirene i Algerie
Brannstiftingen fremstår politisk motivert. Grafitti med pro-marokkansk og anti-Vest-Sahara-budskap er spraymalt på fortauet fremfor kontoret til den danske organisasjonen Global Aktion i København.