Fagforbundet Ungdom: Respekter menneskerettighetene i Vest-Sahara!
Article image
Saharawiene trakasseres, tortureres og drepes i Vest-Sahara. Hvordan kan vi bare sitte med henda i fanget og se på? Dette skriver Christina Beck Jørgensen, ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet.
Publisert 19. desember 2013


(Tekst: Christina Beck Jørgensen)

Vest-Sahara er Afrikas siste koloni. Siden 1975 har deler av territoriet vært okkupert av Marokko. Da de marokkanske okkupasjonsmyndighetene rykket sørover i territoriet i 1975 flyktet over 160 000 Saharawier fra bomberegnet over til nabolandet, Algerie og flyktningleire der.

De er totalt avhengige av nødhjelp fra FN og EU, men hjelpen kommer oftest i siste liten, noen ganger for sent. Barn og gravide kvinner feilernæres og vilkår for oppvekst og mulighet for utdanning forverres stadig.

Muren splitter landet

Vest-Sahara er i dag delt av en 2200 kilometer lang minebelagt mur som den marokkanske hæren har bygget og som dermed splitter Vest-Sahara i to. På lik linje med Palestina er også Vest-Sahra delt av en apartheidmur, som i dette tilfellet tilsvarer avstanden fra Bergen til Nordkapp.

Mai 2013 reiste tre ungdommer fra fagbevegelsen til Vest-Sahara hvor det i dag er mange store demonstrasjoner mot de marokkanske okkupasjonsmyndighetene. Disse tre ble møtt av sivilkledd politi på hotellet hvor de bodde og ble bedt om å forlate landet av «hensyn til egen sikkerhet»! Nordmennene fikk også beskjed om at de ville bli pågrepet hvis de ikke gjorde som de fikk beskjed om. Neste dag var de tre på vei ut av Vest-Sahara.

Saharawienene trakasseres, tortureres og drepes i Vest-Sahara. Det er også skremmende at internasjonale gjester kastes ut av landet med forklaringen, «for deres egen sikkerhet».

Marokkanske okkupasjonsmyndigheter frykter at informasjon om effektene av okkupasjonen, brudd på grunnleggende menneskerettigheter og voldelige angrep fra marokkansk politi og hær, skal nå ut til verdenssamfunnet.

Det er mye vi ikke vet

Det skjer fortsatt mye i Vest-Sahara som verden ikke vet om, men det vi vet noe om må vi gjøre noe med! FNs generalsekretær har tryglet om at det kommer flere besøk til de okkuperte områdene. «Marokko må respektere menneskerettighetene og åpne grensene for internasjonale observatører», har han sagt i en uttalelse.

Fagforbundet Ungdom krever at Marokko respekter menneskerettighetene og slipper inn observatører.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024