Takker Norge for velplassert menneskerettsspørsmål til Marokko
Article image
Den ledende saharawiske menneskerettighetsaktivisten Elghalia Djimi ankom i dag Oslo. Hun takker for at Norge brukte anledningen til å ta opp et viktig spørsmål i FN i fjor.
Publisert 10. november 2013


Elghalia Djimi (med boken i hånda) har møtt flere norske delegasjoner på besøk i okkuperte Vest-Sahara. Her en gruppe ungdomspolitikere i 2008.

Elghalia Djimi har vært offer for tvunget forsvinning og tortur. Som nestleder i den saharawiske organisasjonen ASVDH er hun en klar røst for rettighetene til det saharawiske folk under marokkansk okkupasjon. Hennes gjentatte runder i marokkanske fengsler har gjort Djimi til et symbol på saharawisk pågangsmot.

- Det er veldig vanskelig å arbeide med menneskerettigheter i Vest-Sahara. Hele systemet er bygget opp slik at man ikke kan organisere seg og utøve sin legitime rett til organisasjon, sier Djimi.

Nettverket ASVDH (Saharawi Association of Serious Violations of victims of Grave Human rights Violations Committed by the Moroccan State) har vært aktivt i over 8 år, men har fortsatt ikke fått registrere seg som organisasjon. Spørsmålet om saharawiers organisasjonsfrihet ble også tatt opp av Norge i FNs Menneskerettighetsråd i Geneve i fjor.

- Vi har prøvd alle instanser, både administrative og juridiske, men uten hell. Norges spørsmål til Marokko var svært berettighet, sier hun.

Marokko svarte til Norge i FN at de ikke ønsket å akseptere internasjonale minstestandarder for registrering av sivilsamfunnsgrupper, inkludert for saharawier som krever rett til selvbestemmelse.

FNs generalsekretær appellerte i våres om at FNs Sikkerhetsråd måtte etablere en permanent overvåkning av menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara. Dette ble stoppet av Frankrike, Marokkos nære allierte.
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023