Marokko tilbakekaller Algerie-ambassadør etter Vest-Sahara-uttalelser
Article image
Marokko tilbakekalte onsdag sin ambassadør til nabolandet etter at Algeries president Abdelaziz Bouteflika uttalte at internasjonal overvåkning av menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara trengs "mer en noensinne".
Publisert 02. november 2013


(Bilde: Marokkos konge Mohammed VI til venstre, Algeries president Abdelaziz Bouteflika til høyre)

Bouteflika refererte også til "massive og systematiske menneskerettighetsbrudd som blir begått i de okkuperte områdene for å undertrykke den fredelige kampen" til saharawierne for ytrings- og forsamlingsfrihet.

Marokko svarte med å trekke sin ambassadør, og landets utenriksdepartement kritiserte innholdet i talen for å være provokativt og agressivt. Marokkos offisielle nyhetsbyrå MAP anklaget Algeria etter Bouteflikas tale mandag for å forsøke å fremme "sine hegemoniske ambisjoner i regionen", og for å "avlede oppmerksomheten fra alvorlige menneskerettighetsbrudd som daglig begås på deres eget territorium".

Algeries utenriksminister svarte tirsdag med at Bouteflikas kommentarer rett og slett var "en påminnelse om Algerias velkjente posisjon".

Et forslag om menneskerettighetsovervåkning som en del av MINURSOs mandat ble i april i år lagt fram av USA, men avvist av Marokko og senere droppet.

-Også USA, Storbritannia og Norge har krevd permanent overvåkning av menneskerettighetene i Vest-Sahara. Det logiske vil da være at Marokko også trekker sin ambassadør fra disse landene, uttalte daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen, til den franske radiostasjonen RFI i dag.

4. november ble Marokkos ambassadør sendt tilbake til Algerie.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024