Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Farsunds-selskap fraktet fosfat fra Vest-Sahara
arnesen_510.jpg

Sier til NRK de ikke kjente til problemene -og lover de aldri vil gjøre det igjen.
Publisert: 09.11 - 2007 10:25Printerversjon    
NRK Sørlandet,
9.November 2007.

Lokalt firma får sterk kritikk for handel i det okkuperte Vest-Sahara.

Farsundsfirmaet Arnesen Shipbrokers hentet i juli fosfat fra havna i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun.

Utenriksdepartementet fraråder handel med ørkenlandet, fordi det er okkupasjonsmakten Marokko som tjener på handelen.

Stortingsrepresentant og medlem av Stortinges utenrikskomité, Anne Margrethe Larsen fra Vest-Agder Venstre, er kritisk til at firmaet fra Farsund har fraktet fosfat fra det okkuperte landet, i strid med Norges retningslinjer.

- Konflikten mellom Vest-Sahara og Marokko er en av de glemte konflikter i verden, men med ufattelig mye lidelse, sier Larsen.

Må følge UDs anbefalinger
Medlem av Stortinges utenrikskomité, Anne Margrethe Larsen fra Vest-Agder Venstre, er kritisk til at firmaet fra Farsund har fraktet fosfat fra Vest-Sahara, i strid med Norges retningslinjer.

Fosfaten, som brukes som gjødsel i jordbruk, ble fraktet fra Vest-Sahara til Litauen. Litauen er en av verdens største importører av fosfat fra Vest-Sahara. Lokalbefolkningen ønsker at handelen skal stoppe, fordi de ser på den som et tyveri av ressurser.

Undertykkelse, tortur og massiv kontroll av den lokale befolkningen er dagligdags i det som i dag betegnes som Afrikas siste koloni.

- Jeg tror det er riktig av både dette og andre firma og revurdere sin policy og følge de etiske retningslinjene som Utenriksdepartementet har, sier Larsen.

Visste ikke om konflikten
Daglig leder av Arnesen Shipbrokers, Roger Arnesen, vil ikke gi noe intervju til NRK, men sier i en kommentar at han ikke kjente til problemene i Vest-Sahara eller Norges holdning til handel i landet.

Konflikten mellom Vest-Sahara og Marokko er en av de glemte konflikter i verden, men med ufattelig mye lidelse.
Medlem av utenrikskomitéen, Anne Margrethe Larsen, Vest-Agder Venstre.
Det er ikke godt nok, mener medlem av utenrikskomitéen, Anne Margrethe Larsen.

- Det er viktig for alle seriøse firma som handler i utlandet å ha en kjennskap til om Norge faktisk fraråder handel med dette landet. De må ta dette på alvor, sier Larsen.

Må bli mer tydelige
Roger Arnesen i Arnesen Shipbrokers mener UD må bli flinkere til å opplyse om hvilke land de fraråder å handle i. Han sier at firmaet nå ikke vil dra tilbake til Vest-Sahara.  

Stortingsrepresentant Larsen er enig i at UD ikke er klare nok. Hun vil nå ta opp Vest-Sahara saken i Stortinget, for å be om at Norge må bli tydeligere på sin holdning til Marokko.


Lasteskipet Hege fraktet fosfatet fra Vest-Sahara.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -