Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaller ikke Vest-Sahara for okkupert. Det svekker FNs kamp, mener Flyktninghjelpen. Les Dagbladet 20. november 2007.
Se også: Kirkens Nødhjelp uenig i UD-språkbruk
Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaller ikke Vest-Sahara for okkupert. Det svekker FNs kamp, mener Flyktninghjelpen. Les Dagbladet 20. november 2007.
Se også: Kirkens Nødhjelp uenig i UD-språkbrukAv Carsten Thomassen
Dagbladet, 20. november 2007
- Vi er redde for at den endrede språkbruken demper kravene til Marokko som okkupasjonsmakt og svekker det internasjonale samfunnets handlingsrom for å presse Marokko til å følge FN-sporet, sier seksjonsleder Richard Skretteberg i Flyktninghjelpen.
FNs linje er at det skal holdes frie valg i Vest-Sahara der befolkningen selv avgjør sin egen framtid.
Statssekretær Raymond Johansen i UD ledet Flyktninghjelpen før han ble statssekretær. Han synes kritikken er pussig:
- Vi støtter fullt ut opp om FNs arbeid for selvbestemmelse for Vest-Sahara og bruker det språket FN selv bruker, nemlig at Vest-Sahara er et ikke-selvstyrt område, sier han.
Flyktninghjelpen har engasjert seg sterkt for skjebnen til de 165 000 flyktningene som er fordrevet til umenneskelige leire i nabolandet Algerie som følge av den over 30 år lange konflikten i Vest-Sahara.
Flere resolusjoner fra FN refererer til Vest-Sahara som okkupert av Marokko og dette er også betegnelsen Ap og SV bruker i sine partiprogrammer.
Ny språkbrukNorge har tidligere definert Vest-Sahara som okkupert av Marokko. Det går blant annet fram av Finansdepartementets begrunnelse for å trekke oljefondet ut av selskapet Kerr-McGee i 2005. Det amerikanske selskapet var engasjert i Vest-Sahara, og fondets etiske råd viste til at «Marokko i en årrekke har okkupert Vest-Sahara».
Daværende finansminister Per-Kristian Foss sluttet seg til den begrunnelsen.
Nåværende utenriksminister Jonas Gahr Støre uttaler seg annerledes: I et brev til LO i vår betegner han Vest-Sahara som «marokkansk-annektert» og bruker ikke ordet okkupasjon. Statssekretær Raymond Johansen sa det slik til NRK i forrige uke: «At UD ikke bruker ordet okkupasjon ligger i at det er et uavklart juridisk spørsmål.»
FAKTA
-Vest-Sahara var spansk koloni fram til 1975. Da de trakk seg ut gjorde både Mauritania og Marokko krav på området. Marokko gikk inn med styrker og tok kontroll over landet.
-Frigjøringsbevegelsen Polisario erklærte samtidig Vest-Sahara for selvstendig og startet væpnet kamp mot de marokkanske okkupantene.
-I 1988 inngikk Marokko og Polisario en avtale om våpenhvile og folkeavstemning om landets framtid. Avtalen er ikke gjennomført.
-Både FN og Haag-domstolen har fordømt Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara og flere FN-resolusjoner slår fast at landet er okkupert.- Ikke uavklart- Det er ikke uavklart. FN behandler Vest-Sahara som et avkolonialiserings-spørsmål og definerer området som okkupert av Marokko, sier Richard Skretteberg fra Flyktninghjelpen. - Vår linje avviker ikke fra FN sin linje. Tvert imot har vi valgt å skjerpe den norske kritikken av Marokko ved å si at det pågår en snikende anneksjon av området. Det er et ganske sterkt uttrykk, sier Johansen.
Venstre har nå tatt opp saken i Stortinget gjennom et skriftlig spørsmål til utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Bildetekst: PÅ FLUKT: 165 000 saharawiere er drevet på flukt fra Vest-Sahara, som i 30 år har vært okkupert av Marokko. Flyktningene bor i kummerlige leire i Algerie. Nå mener Flyktninghjelpen at den norske regjeringen svekker kampen for en løsning for dem.
Se artikkelen i pdf her.