Aminatu Haidar ble i dag pågrepet da hun landet på El Aaiun flyplass i okkuperte Vest-Sahara. Haidar var på vei hjem fra New York der hun hadde mottatt en menneskerettighetspris.
-Når jeg reiser tilbake blir jeg pågrepet på flyplassen, sa hun til en spansk avis få dager før hun satte seg på flyet i dag.
Flere kilder i Vest-Sahara bekrefter at den ledende menneskerettighetsaktivisten Aminatou Haidar ble pågrepet ved ett-tiden i dag. Det ble også bekreftet i
El Pais klokken fem.
Hun hadde senest denne uken sagt til utenlandske medier at hun fryktet å returnere til hjemlandet.
- Er du redd for represalier når du neste uke returnerer til Vest-Sahara?, spurte avisen
La Provincia i helgen.
-Jeg er ikke redd, men jeg er ganske sikker på to ting. For det første at jeg kan bli arrestert på flyplassen, slik de gjorde med mine sju kolleger. Det andre er at jeg, i det minste, får konfiskert alle mine papirer så jeg ikke kan forlate Vest-Sahara igjen. En av disse to tingene vil skje med med meg. Ja, jeg er redd for å møte undertrykkelse (represión), når jeg returnerer til Vest-Sahara.
Haidar besøkte Norge i 2007. Da holdt hun foredrag på Universitet i Oslo, på Menneskerettighetshuset i Oslo, deltok på kvinnedagen i Bergen, og møtte blant annet Stortingets Utenrikskomité.
Siden den gang har hun fortsatt å drive menneskerettighetsarbeid i Vest-Sahara, og holdt flere turneer rundt i verden.
Pågripelsen av Haidar er siste episode i en rekke av overgrep mot saharawier.
Sju saharawiske aktivister ble pågrepet tidligere i oktober da de ankom Casablanca flyplass, etter å ha besøkt sine landsmenn i flyktningleirene i Algerie. De sju venter nå å bli stilt foran en militær domstol.
Den marokkanske kongen uttalte i en tale i forrige uke at de som arbeider "imot landets territorielle integritet"
skal behandles som forrædere.
Dermed vil det kunne vente dødsstraff for alle som kjemper for retten til selvbestemmelse i Vest-Sahara.
Kongen har ikke sagt om denne trusselen også gjelder utenlandske statsborgere som oppholder seg i Marokko. FN-styrker står utstasjonert i Vest-Sahara for å gjennomføre en folkeavstemning i området, som behandles som et uløst kolonispørsmål.
En ansatt ved den svenske ambassaden ble utvist fra Marokko i forrige uke etter å ha overlevert dokumenter til Polisario, få dager etter at det ble annonsert at en av de sju arresterte aktivistene skulle vinne en svensk menneskerettighetspris.
Det har hittil ikke vært norske offentlige reaksjoner på alle arrestasjonene og begrensningene på bevegelsesfrihet som saharawier har blitt utsatt for siste ukene, eller på uttalelsene fra den marokkanske kongen, som nå stempler saharawiske menneskerettighetsaktivister som forrædere.
Det er nå snart en måned siden
18 norske organisasjoner appellerte til Utenriksminister Jonas Gahr Støre om å reagere "raskt, utvetydig og offentlig overfor marokkanske myndigheter" på overgrepene som da hadde funnet sted.
Haidar med Stortingets Utenrikskomité: Ågot Valle, Marit Nybakk og Anne-Margrethe LarsenHaidar i 8.mars-tog i Bergen, 2007Haidar med Ronny Hansen, leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara