Arbeiderpartiet uenig i artikkel på Støttekomiteens hjemmesider.
Under Arbeiderpartiets landsmøte i april i år, vedtok Arbeiderpartiet en uttalelse om Vest-Sahara.
I en artikkel på www.vest-sahara.no kritiserte Støttekomiteen utviklingen i Aps politikk i Vest-Sahara-saken.
Arbeiderpartiet har nå sendt et oppklarende brev til Støttekomiteen:
Til Støttekomiteen for Vest-Sahara25.06.2009
Arbeiderpartiet har merket oss at Støttekomiteen har publisert en artikkel om Arbeiderpartiets politikk når det gjelder Vest-Sahara med tittelen Arbeiderpartiet stadig vagere.
Det vises her til at (sitat artikkelen):
Arbeiderparti-landsmøtet i 2005 vedtok en sterk og god uttalelse som krevde at Norge måtte legge press på marokkanske myndigheter i det okkuperte Vest-Sahara, og at retten til selvbestemmelse måtte respekteres.
På landsmøtet i 2007 gikk man vekk fra ordlyden okkupert, og kalte Vest-Sahara i stedet annektert. I tillegg understreket man riktig at målet må være at befolkningen får realisert sin rett til selvbestemmelse gjennom en folkeavstemning, i tråd med folkeretten og FNs vedtak
På landsmøtet i april 2009 nådde nevnte ikke Arbeiderpartiet en eneste gang ordene okkupert, annektert, folkerett, fredsavtale, selvstendighet, selvbestemmelse eller folkeavstemning.
Arbeiderpartiet vil gjerne slå fast at vi ikke har endret politikk når det gjelder synet på konflikten. Om man har god kjenneskap til internasjonal lov vil man vite at endringen i ordlyden i 2007 faktisk var en skjerping av ordbruken. Å omtale området som annektert er en sterkere beskrivelse enn okkupert. Når man har annektert et område har man faktisk gått lenger enn okkupasjon og innlemmet området i statens territorium, dvs at man har gått lenger enn å ta militær kontroll.
Uttalelsen fra landsmøtet i 2009 gir heller ikke uttrykk for et politisk linjeskifte. I stedet for å vedta samme uttalelse hvert år forsøker Arbeiderpartiet å gi våre uttalelser et aktuelt fokus. Derfor er det fokus på å oppfordre til dialog, samt næringsaktiviteten i området. Uttalelsene fra 2005 og 2007 ligger fortsatt til grunn for vårt syn.
Arbeiderpartiet har en rekke fylkespartier og aktive medlemmer som er engasjert i konflikten. Vi har lagt vekt på å også ha god kontakt med frigjøringsbevegelsen POLISARIO og har både besøkt deres kongress i flyktningleirene i Algerie, og hjulpet dem med deres medlemskap i Sosialistinternasjonalen. Samtidig har vi god kontakt med det marokkanske medlemspartiet av Sosialistinternasjonalen og mener at dersom vi på noen måte kan bidra til dialog, så har vi en uttrykt politikk om at dialog kan være konstruktivt. Med bakgrunn i vårt engasjement og den rådende situasjonen er det ingen ting som tilsier at Arbeiderpartiet skulle legge oss på et politisk linjeskifte. Vi mener det samme om bakgrunnen for konflikten.
For øvrig vil vi tilføye at vi mener situasjonen er kompleks og ikke vil kunne løses ved å gå inn på eller tolke rettslige begreper som okkupasjon eller anneksjon. Det er også begrunnelsen for at regjeringen har valgt å omtale sakskomplekset som situasjonen i Vest-Sahara, i samsvar med den ordbruk som benyttes av FNs sikkerhetsråd og FNs generalforsamling, se bl.a Sikkerhetsrådets resolusjon 1783 av 31. oktober 2007 og Generalforsamlingens resolusjon 61/125 av 15 januar 2007. Norge ønsker ikke ensidig å påvirke eller forskuttere utfallet av de fredsbestrebelser og den selvbestemmelsesprosess som er igangsatt i FNs regi. Det hersker ingen tvil om at Sikkerhetsrådet ikke har godkjent noen anneksjon, og forutsetter en selvbestemmelsesprosess i samsvar med FN-pakten.
Vi håper dette var til oppklaring.
Med vennlig hilsen
Arbeiderpartiet
Kathrine Raadim
Internasjonal sekretær