Dagens Næringsliv: Hjalp oljeselskaper i Vest-Sahara
Article image
Snur: Det norske seismikkselskapet Spectrum har hjulpet oljeselskaper i omstridte Vest-Sahara. Nå sier selskapet nei til nye oppdrag. DN, 22. september 2011.
Publisert 22. september 2011


Dagens Næringsliv
22. september 2011
Per-Ivar Nikolaisen

Over 30 år etter at Marokko bombet seg til kontroll over Vest-Sahara, har oljeselskapene San Leon og Longreach skutt seismikk i samme område. Data fra det omstridte området har blitt behandlet av det norske selskapet Spectrum, der Øystein Stray Spetalen er største eier og styremedlem. Selskapet har gjennom såkalt 3D-reprosessering gitt oljeselskapene et tydeligere bilde av undergrunnen.

- Spectrums engasjementet bryter med rettighetene som saharawiene har. Hverken Spectrum, San Leon eller marokkanske myndigheter har konsultert den saharawiske befolkningen, sier daglig leder Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Fraråder aktivitet
Norge anerkjenner ikke Marokkos annektering av Vest-Sahara, og Utenriksdepartementet har i mange år frarådet norske selskaper å engasjere seg i området.

FNs rettslige avdeling uttalte i 2002 at all videre oljeutforskning i Vest-Sahara vil være i strid med folkeretten dersom ikke lokalbefolkningen er konsultert og dersom den ikke tjener på industrien.

Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara viser til at fordelingen av naturressursene og oljen er en del av fredssamtalene mellom Marokko og opprørsbevegelsen Polisario.

- San Leons leteaktiviteter er direkte med på å undergrave FNs fredsprosess, og vanskeliggjør avkoloniseringen som FN arbeider for, sier Hagen.

Skapt trøbbel
Flere norske selskaper har de siste årene erfart at små og store forretningseventyr i det okkuperte området betyr trøbbel. NRK avdekket at GC Rieber Oils hadde importert fiskeolje fra Vest-Sahara uten å betale toll. Saken førte til at Paul-Chr. Rieber til slutt måtte trekke seg fra vervet som president i NHO. Også det delvis statseide Yara måtte krype til korset etter å ha importert fosfor fra en gruve i Vest-Sahara.

Administrerende direktør Rune Eng i Spectrum asa innser nå at det var feil å ta oppdraget med å analysere dataene fra det politisk omstridte området, og at det vil takke nei til fremtidige oppdrag.

- Vi er enig med Støttekomiteen, og har sagt at vi ikke ønsker å engasjere oss i Vest-Sahara. Jeg har ikke noe problem med å si nå i ettertid at det kanskje var en dårlig id å ta dette oppdraget, sier Eng.

"En fillesak"
Spectrum ble tildelt kontrakten i april 2009. Selskapet skulle ifølge Longreach behandle seismikkdata fra det såkalte Tarfaya-feltet, og få 200.000 kroner for jobben. Feltet strekker seg langt inn i området som er kontrollert av opprørsbevegelsen Polisario.

Eng betrakter det hele som en "fillesak", og tror ikke Spectrum har vært klar over at dataene som kom til London-kontoret var fra Vest-Sahara.

- Vi får beskjed om at det er så og så mye data som skal reprosesseres, og at det er landdata. Det kan være Myanmar, Cuba eller Vest-Sahara. Dette er snakk om andre gangs databehandling. Det vi ser, er noen taper som kommer inn på kontoret. Så vi vet ikke nødvendigvis hvor dataene kommer fra, sier Eng.

Han sier at selskapet nå vil gjøre en vurdering fra prosjekt til prosjekt, og at det fortsatt vil være aktuelt å ta oppdrag i Marokko.

- Etter det jeg forstår har San Leon et ganske stort engasjement, både i Vest-Sahara og Marokko. Det har blokker i noen områder som er omtvistet, og noen som ikke er omtvistet. Da må vi rett og slett be om et kart, og spørre hvor dataene er fra.Største eiere i Spectrum asa 1 FERNCLIFF DAI 1 AS (Øystein Stray Spetalen) 15.81 % 2 GROSS MANAGEMENT AS (Øystein Stray Spetalen 50 prosent og Glen Ole Rødland 50 prosent) 15.45 % 3 SPENCER TRADING INC. (Arne Blystad) 15.08 %
Nyheter

Kontorene til vår danske søsterorganisasjon brannbombet

Brannstiftingen fremstår politisk motivert. Grafitti med pro-marokkansk og anti-Vest-Sahara-budskap er spraymalt på fortauet fremfor kontoret til den danske organisasjonen Global Aktion i København.

13. januar 2025

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024