BT: Eidesvik fortsetter handelen med Vest-Sahara
Skipsreder Kristian Eidesvik vil handle med Vest-Sahara frem til Utenriksdepartementet innfører et forbud. Bergens Tidende, 13. august 2010.
Publisert 13. august 2010


Bergens Tidende
13. august 2010
Av Marianne Bårdsgjerde

Onsdag lå kjøleskipet Green Winter til kai i Dakhla i Vest-Sahara, for å ta om bord en last med frossenfisk. Skipet eies av bergensrederiet Green Reefers ASA, Eidesvik er styreleder og største eier.

Vest-Sahara står på FN’s liste over fryste konflikter etter kolonitiden, og FN-sekretariatet har anbefalt selskaper ikke å handle i regionen. Området er okkupert av marokkanske styresmakter, mens store deler av lokalbefolkningene, saharawiene, har ønsket selvstyre siden Spania trakk seg ut i 1975.

I april i går gikk NHO-resident Paul-Christian Rieber av, etter stor mediestøy rundt importen av fiskeolje fra det okkuperte Vest-Sahara i Marokko. Handelen ble også avsluttet. Kristian Edesvik har ingen planer om å følge Riebers eksempel.

Må innføre boikott
-Utenriksdepartementet må være såpass voksen at de legger ned et forbud mot handel i Vest-Sahara hvis de mener handelen er problematisk, sier Kristian Eidesvik i Caiano AS.

-Det er feigt å gjemme seg bak en frarådning, slik de gjør i dag.

Kristian Eidesvik er involvert i Vest-Sahara gjennom Green Reefers og Sjøvik AS:
Hvis handelen med fisk skal opphøre, må UD ta politiske grep, ifølge rederen.

-Hvis UD ønsker at norske selskaper ikke skal handel i området, må de innføre boikott, slik det for eksempel gjøres i Iran, sier Eidesvik.

-Hvert enkelt lille private norske selskapet kan ikke drive utenrikspolitikk.

Tar ikke selvkritikk
-Så lenge det er lov til å handle, blir det moralsk spørsmål. Jeg har god samvittighet.

Det samme sa skipsrederen i 2007, da BT for første gang konfronterte Eidesvik med handelen i det okkuperte området. Skipsrederen understreker derimot viktigheten av økonomisk vekst for Marokko som helhet.
-Hva tenker du om at lokalbefolkningen blir forfulgt, og at Marokko gjennomfører grove brudd på menneskerettighetene?
-Det er ufattelig mange land som har samme problematikken, sier Eidesvik.

Trenger FN-boikott
Bjørn Svenungsen ved informasjonsavdelingen i Utenriksdepartementet (UD) har ingen kommentar til Eidesvik-saken.

Generelt opplyser departementet at de ikke har lov av Stortinget til å innføre sanksjoner uten at Sikkerhetsrådet i FN har vedtatt bindende vedtak. Det er derfor departementet kun fraråder handelen, ifølge Svenungsen.
-Selv om UD ikke har forbudt å handle med Vest-Sahara, er frarådningen et sterkt signal, sier Sigrun Espe, nestleder for Støttekomiteen for Vest-Sahara.

-Ved å plyndre Vest-Sahara for fisk og andre naturressurser, støtter man okkupasjonsmakten og bryter internasjonal rett, sier Espe, som mener Eidesvik ikke har forstått alvoret i saken.
Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024