Verdensmagasinet X: Oljeversteing forlater Vest-Sahara
Article image
Leder, Verdensmagasinet X, 6/2004.
Publisert 18. april 2013


verdensmagasinetx_6-2004_total_280.jpgOljeversting forlater Vest-Sahara

Akkurat idet vi gikk i trykken ble redaksjonen i Verdensmagasinet X gjort kjent med at det franske oljeselskapet Total, som inngikk kontrakt med Marokko for å kartlegge oljeressursene utenfor kysten av det okkuperte Vest- Sahara, trekker seg ut av området.

Vest-Sahara er et spesielt land, ikke bare fordi det er en ørkenstat, men også fordi det er en av verdens få gjenværende kolonier. Siden 1976 har Marokko okkupert landet, med blant annet det resultat at over 160.000 sahrawiere har flyktet fra hjemlandet sitt og til Algerie.

Det kan være liten tvil om at mye av grunnen til at Total nå trekker seg ut, er det press som Vest-Saharas internasjonale støttespillere har utøvd på dette og på andre private selskaper. Blant de fremste solidaritetsgruppene for Vest- Sahara, finner vi Den norske støttekomiteen for Vest-Sahara.

Til X forteller Totals pressekontakt, Patricia Marie, at bakgrunnen for at selskapet trekker seg ut, er at det ikke er funnet drivverdige olje- eller gassforekomster på Vest Saharas kontinentalsokkel. Kontrakten Total hadde med de marokkanske myndighetene utløp for noen uker siden, og det var ventet at selskapet ville arbeide for å fornye kontrakten.

I intervju med X, påpeker Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara at det er fullstendig umulig for Total å begrunne avgjørelsen sin med manglende forekomster, uten at selskapet har drevet ulovlig drilling. Avtalen med marokkanske myndigheter var for å drive seismiske undersøkelser, ikke prøveboring. Sannsynligheten for at Total har tatt hensyn til det økende politiske press som solidaritetsbevegelsen for Vest-Sahara har utøvd, er derfor stor.

Uansett. Totals beslutning om å trekke seg fra Vest Sahara kan føres på kontoen for vellykkede aksjoner fra solidaritetsbevegelsen. Det er verdt å merke seg at Støttekomiteen for Vest- Sahara tidligere har lykkes i blant annet å få det norske selskapet TGS-NOPEC til å trekke seg fra samme område.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021