Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Massegrav avdekket i Vest-Sahara
investigators_510.jpg

Ny rapport dokumenterer funnet av åtte henrettede saharawier i Vest-Sahara. Henrettelsene har tidligere ikke vært kjent, og kaster nytt lys over Marokkos hemmelighold rundt tidligere forsvinninger.
Publisert: 16.09 - 2013 19:52Printerversjon    
grave1_250.jpg Seks voksne og to barn ble arrestert i februar 1976 av marokkanske militærpatruljer, henrettet med skytevåpen på stedet før de ble begravet i overfladiske graver i sand og sten. En gjeter fant nylig menneskelige levninger i Fadret Leguiaa-området, i den delen av Vest-Sahara som frigjøringsbevegelsen Polisario selv kontrollerer.

Nå kaster en ny rapport lys over hva som skjedde med gruppen.

10. september 2013 la en spansk gruppe forskere fra University of the Basque Country og Aranzadi Society of Siences fram en rapport som dokumenterer at menneskene funnet er saharawier som forsvant i 1976. Forskerne gjorde grundige undersøkelser av omstendighetene rundt hendelsen, blant annet ved bruk av DNA-tester og intervjuer av pårørende. Last ned rapporten her (engelsk).

Rapporten kaster nytt lys over gamle overgrep, og har vekt stor interesse blant befolkningen i Vest-Sahara. Rapporten ble presentert i Rabat av visepresident Ghalia Djimi i organisasjonen ASVDH (Association Sahraouie Des Victimes des Violations Graves des Droits de l’Homme Commises par l’Etat du Maroc).

«Vi har ventet i syv år på svar på et brev vi sendte til marokkokanske myndigheter om hva som skjedde med våre familiemedlemmer», sa Djimi til Nyhetsbyrået AFP (les artikkel her).

Denne uken skal forskerne og familiemedlemmene til de forsvunne legge fram funnene i FNs menneskerettighetsråd.

grave2_250.jpgDe åtte forsvinningene som er tema for rapporten kom ikke frem i arbeidene til forsoningskommisjonen Equity and Reconciliation Commission (IEC) opprettet av marokkanske myndigheter i 2004 som blant annet fokuserte på tvungne forsvinninger. Fire av disse sakene ble undersøkt av Advisory Council on Human Rights (CCDH) som er en nasjonal marokkansk menneskerettighetsinstitusjon, som følger opp saker ved IEC. I behandlingen av saken i IEC ble det fastslått at de fire forsvunne ble arrestert nær Amgala, og senere fengslet i Smara, hvor de senere døde. IECs ig CCDHs arbeid har alltid vært kritisert av saharawiene for ikke å ha studert de marokkanske overgrepene mot saharawiene grundig nok.

Amnesty International understreker i en uttalelse før helgen viktigheten av å sikre bevisene som er brukt i forskningsrapporten.

"De avvikende konklusjonene angående fire av de åtte forsvunne saharawiene - slik de er forklart av CCDH på den ene siden, og det spanske teamet på den andre - fører til spørsmål rundt nøyaktigheten av konklusjonene publisert av CCDH angående alle de andre tilfellene av tvungen forsvinning", skriver Amnesty.  

Over 500 saharawier skal ha forsvunnet siden Marokko okkuperte deler av Vest-Sahara.

På grunn av spenninger og manglende tillit mellom marokkanske myndigheter og Polisario, ønsker Amnesty en uavhengig, selvstendig og upartisk etterforskning av forsvinningene slik at gjerningsmennene kan holdes ansvarlige. I tillegg ønsker Amnesty at FN som et uavhengig organ tar hånd om en slik etterforskning. Dette kan også åpne for at marokkanske myndigheter gjenåpner andre saker de tidligere har ønsket å gjemme bort både for saharawier og det internasjonale samfunnet.  

Amnesty presiserer at i et område hvor et samarbeid mellom parter er lite sannsynlig, er det viktig at FN kan trå inn og sikre en rettferdig behandling med hensyn til ofre og pårørende.

- Dette funnet understreker behovet for å etterforske et større antall forsvinninger fra tidligere år. Marokko har ikke gjort nok for å sikre rettferdighet for ofre og deres familie, sier daglig leder av Støttekomiteen, Erik Hagen.    

Topp

Nyhetsarkiv:
20.04 - 2018UD fortsetter å kreve menneskerettigheter fra Frankrike
11.04 - 201830 saharawiske flyktninger døde i flystyrt
10.04 - 2018Advokatforeningen veileder om menneskerettighetene
08.04 - 2018Fosforregnestykket som ikke går opp
04.04 - 2018Karmøy-båt solgt til okkuperte Vest-Sahara
02.03 - 2018'Norske' Golden Ocean dropper Vest-Sahara
18.02 - 2018Ungdomspartiene besøkte Vest-Saharas flyktningleirer


NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -