"Forstår ikke hvordan de orker", sier Bergensgruppe i Vest-Sahara
Article image

"Vi møtte en ung gutt på 24 år. Han ble støttet inn i stuen og lagt på et teppe. Han hadde fortsatt store smerter etter den brutale politivolden han var blitt utsatt for" - sier Rasmus Laupsa Rasmussen, politisk nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen på telefon fra okkuperte Vest-Sahara.

Publisert 20. desember 2014

Klikk på bildet for høytoppløselig versjon. Bildet brukes fritt. 

En delegasjon bestående av de tre bergenserne Natalie Milde, Rasmus Rasmussen og Kari Bernardini har de siste to dagene oppholdt seg i okkuperte Vest-Sahara. 

I går kveld møtte delegasjonen en rekke saharawiske menneskerettighetsaktivister - blant annet tidligere raftoprisvinner Sidi Mohamed Daddach. De fikk høre historiene fra saharawier som har sittet fengslet uten dom i over ti år. De fikk høre om brutale overgrep, forsvinninger og den ikke-voldelige kampen aktivistene fører for sin kamp for selvbestemmelse. En av historiene gjorde ekstra stort inntrykk på gruppen: historien om Ahmed Rukaibi. 

Artikkelen fortsetter under videoen. 



"Han sa at han hadde deltatt i en fredelig demonstrasjon den 15. desember. Der hadde han blitt plukket opp av marrokansk politi som første banket han opp, så voldtok de han med batonger for til slutt å etterlate ham i utkanten av byen", sier Rasmussen.

"Å se et så stort mot i en ung gutt som er utsatt for noe sånt gjør et enormt inntrykk. Han var i store smerter og hadde det forferdelig, men var og klar på at han ville fortsette kampen for et fritt Vest-Sahara. Jeg forstår ikke hvordan de orker" sier Natalie Milde fra internasjonalt utvalg i Hordaland Arbeiderparti. 

Et annet tema gruppen diskuterte med menneskerettighetsaktivistene var situasjonen for saharawiske kvinner i de okkuperte områdene. 

"De kvinnene vi møtte hadde levd store deler av sitt liv i fengsel. Der ble de daglig utsatt for tortur og overgrep. Livet som møtte dem på utsiden av fengselet er nært umulig. De får jobbe, men myndighetene stopper lønnen deres. De har ingenting" sier Kari Bernardini fra LO i Bergen og omland. 

Marokko rykket inn i Vest-Sahara i 1975, til FNs fordømmelse. Den internasjonale domstolen i Haag fant Marokkos krav på området grunnløse. Ingen stater i verden anerkjenner Marokos krav på området. Vest-Sahara behandles i FN som et uløst kolonispørsmål. 

 

bergengruppe_510.jpg
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023