Utvist: Gud har bestemt at AUF-nestleder ikke får besøke Vest-Sahara
Article image
Ti nordmenn inkludert AUF-nestleder Emilie Bersaas er akkurat blitt deportert fra Sør-Marokko.
Publisert 18. januar 2016


"Politiet kom inn i bussen og sa at vi måtte ta med alle tingene våre ut. Etterhvert strømmet det til politimenn, de var overalt", sier AUF-nestleder Emilie Bersaas på telefon fra Marokko.

Episoden skjedde kl 0540 i morges i den sørmarokkanske byen Guelmim. AUF-nestlederen satt sammen med to andre norske grupper om bord i samme buss fra Agadir som kjørte sørover i retning okkuperte Vest-Sahara.

"Vi spurte hvorfor, og ingen svarte. De svarte heller ikke på hvem de var. De nektet å identifisere seg med navn", sier Bersaas på telefon fra Marokko.

De forklarte at de ikke hadde noe sted i Agadir å være, men politiet fortalte det var irrelevant.

"Gud har sagt dere ikke kan reise videre" var det endelige svaret fra politiet, sier Bersaas til Støttekomiteen.

Nå er gruppen hennes i en bil kjørende nordover mot Agadir, hvor de er ventet å ankomme en gang ut på ettermiddagen.

14fehordaland5_350.jpgBersaas reiste i følge med en gjeng på fem personer fra Hordaland: Natalie Milde som er vara i bystyret i Bergen og som sitter i Hordaland Aps internasjonale utvalg, Vilde Stokken som er faglig ungdomssekretær i LO Hordaland Beathe Sognnes fra LOs Ungdomsutvalg i Hordaland, samt Kristin Hustrulid og Rikke With Bergseth. Til høyre: Emilie Bersaas' reisefølge på fem.

Også to representanter fra SV satt på samme buss, og møtte samme skjebne: Helga Hustveit og Kai Arne Hustveit.

I tillegg ble Helle Lohnås Engeset og Casper Johansen kastet ut.

Tidligere i morges ble åtte andre nordmenn og en svenske deportert fra Sør-Marokko og Vest-Sahara. I går ble 16 personer deportert fra de okkuperte områdene, hvorav 13 nordmenn.

Ulike grupper som har forsøkt å reise til Vest-Sahara har fått ulike svar fra politiet siste døgnet: På grunn av gatekamper, på grunn av terrorisme, av konfidensielle årsaker som bare politiet vet, fordi kjøretøyene man sitter i ikke har tillatelse til å kjøre så langt sør, fordi man kan gå seg vill i den lille byen El Aaiun, fordi det er hyggeligere i Agadir, fordi man ikke tillater politiske besøk, fordi nye regler har blitt introdusert og fordi det er forbudt.

Den guddommelige årsaken som AUF-nestlederen fikk oppgitt har ikke blitt rapportert om tidligere.

Vest-Sahara er den siste gjenværende kolonien i Afrika, ifølge FN. Folket venter på en folkeavstemning som FN har lovet dem.

Klikk på fotoene for høy oppløsning. Kan brukes fritt. Bildene av Bersaas ble tatt i Vest-Saharas flyktiningleirer i Algerie for en uke siden, og skal krediteres AUF/Kristoffer Klunk.

emiliebersaas_509.jpg

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024