Bastagli: FN mislykkes i Vest-Sahara
Article image

På en konferanse i Bergen 27. oktober uttrykte tidligere FNs mann i Vest-Sahara sin skuffelse over at det internasjonale samfunn ikke klarer å løse det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.

Publisert 03. november 2011

I en konferanse med tittelen Vest-Sahara; når folkeretten møter realpolitikk, sa Francesco Bastagli, Kofi Annans representant til Vest-Sahara i 2005-2006, at FN både i sin politiske ledelse og i sekretariatet har fulgt Marokkos interesser snarere enn å oppfylle sine folkerettslige forpliktelser under FN-pakten.

- To-tre land kjører showet i Vest-Sahara. Det er tvingende nødvendig, og et umiddelbart behov for, at land som ikke er så partiske overfor Marokko av hensyn til historiske, strategiske eller økonomiske forhold, lar seg engasjere i en åpen og deltakende debatt om Vest-Sahara, sa Bastagli på konferansen. 

- Regjeringer som den norske må gjøre mer enn å bare oppfordre partene til å finne en løsning. De bør være mer aktive og insistere på at loven fyllest, sa han. 

Han sa at han begynte å ta opp sine bekymringer med de lokale myndighetene kort tid etter at han ble utpekt til spesialrepresentant for Vest-Sahara. Men dette ble ikke tatt godt imot av Rabat, som ba om at han skulle avsettes. Generalsekretæren aksepterte imidlertid ikke anmodningen, men sekretariatet var likevel motvillige mot å fordømme den marokkanske mangelen på respekt for internasjonale normer. Mangelen på tiltak var vanlig både når det gjaldt marokkanske brudd på menneskerettighetene og den ulovlige utvinningen av territoriets ressurser. 

- Når det gjelder Vest-Sahara, har sekretariatet alltid hatt en tendens til å gjøre som Marokkos allierte i Paris og Washington vil, uttalte Bastagli. 

I en kronikk same uke, uttrykte Bastagli sin skuffelse over at Europaparlamentet nedstemte et forslag om å be Europadomstolen vurdere lovligheten av den europeisk-marokkanske fiskeriavtalen i det okkuperte området. 

Tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach, uttalte i konferanse at menneskerettighetssituasjonen for saharawiene er prekær så lenge territoriet er stengt for utenlandske observatører. 

- Det er livsviktig at folkeavstemningen om uavhengighet finner sted, sa Daddach. Han understreket at menneskerettighetsaktivistene som har vært fengslet siden protestbølgen i 2010 må løslates. 23 av dem har vært i fengsel i ett år uten dom.

Dr.Juris Hans Morten Haugen, førsteamanuensis ved Diakonhjemmet Høgskole, mener Spania er den mest ansvarlige parten for at status quo i Vest-Sahara. 

- I motsetning til Portugal i Øst-Timor, som utfordret Australias oljeleting utenfor Timor i den Internasjonale Domstolen i Haag, har Spania direkte bidratt til å underminere det saharawiske folks rettigheter. Spania kjemper for at spanske og europeiske båter kan fiske utenfor Vest-Sahara, i klar strid med saharawiske folks ønsker, interesser og rettigheter. Som administrativ makt i FN-Charteret, kapittel XI, oppfyller Spania i dag ikke sine internasjonale forpliktelser, uttalte Haugen fra et rettslig perspektiv. 

PhD Jennifer Murphy, fra James I University I Spania, med spesialisering i realpolitiken i Vest-Sahara-konflikten, plasserer hovedansvaret på fransk og amerikansk støtte til Marokko. 

- Frankrike deltar aktivt i konflikten, uttalte Murphy, og understreket at den amerikanske tilnærmingen har forblitt mer eller mindre uendret under Obama.

Konferansen var organisert i partnerskap mellom FN-sambandet Vest, SAIH Bergen og Støttekomiteen for Vest-Sahara. Den ble åpnet av Arne Øi, leder av FN-sambandet Vest. Øi hadde nylig vært tilstede i Vest-Sahara-debatten i FN, hvor territoriet behandles som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. 

Den saharawiske flyktningen Asria Mohammed leste fra sin kommende bok, 'Between the strong sand and the white snow lives my hope for a free Sahara'. 

I løpet av same uke ga Daddach flere andre presentasjoner i Bergen. Han snakket for Senter for Midtøstenstudier 28. oktober, og for Arbeiderpartiet Hordaland 1. november, og ved en visning av den spanske dokumentarfilmen ‘El Problema’ 27. oktober. Daddach var i Bergen i forbindelse med Raftostiftelsens 25-års-jubileum. Daddach vant Raftoprisen i Bergen i 2002, etter å ha vært 24 år i marokkanske fengsler. 

Konferansen var mulig takket være støtte fra Norad og LO. 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024