"En svak styrke"
Article image

I dag er det 20 år siden våpenhvilen mellom Marokko og opprørsbevegelsen Polisario, ble proklamert av FNs generalsekretær. Noen dager tidligere hadde FN-styrken MINURSO ankommet det okkuperte Vest-Sahara. Innlegg, Per Kristian Nielsen, NyeMeninger.

Publisert 14. september 2011

Av Per Kristian Nielsen
Nye Meninger
6. september 2011

1. september 1991 ankom de første FN-soldatene Vest-Sahara. Marokko hadde siden 1975, okkupert brorparten av dette landet. Polisario, saharawienes opprørsbevegelse, kontrollerte resten. Slik er det fremdeles. MINURSO ble opprettet for å gjennomføre en folkeavstemning vedrørende saharawienes uavhengighet eller ei. I tillegg skulle FN-styrken overvåke våpenhvilen mellom Marokko og Polisario. Denne ble proklamert den 6. september 1991 av FNs generalsekretær Javier Perez de Cuellar.

I løpet av disse 20 årene, har våpenhvilen - i det store og hele - blitt overholdt av begge parter. Nå er det snarere de mer spredte og spontane overgrepene og voldshandlingene som er problemet. MINURSO er i dag den eneste FN-styrken i verden, som ikke har et menneskerettighetsmandat. Det betyr for eksempel at marokkansk politi kan banke opp fredlige demonstranter i Laayoune (hovedstaden i okkupert Vest-Sahara), med MINURSO som passiv tilskuer.

Frankrike, Marokkos nære allierte, forhindrer en utvidelse av MINURSOs mandat gjennom sin vetomakt i Sikkerhetsrådet. Hvert år publiserer uavhengige journalister og organisasjoner (som for eksempel Human Rights Watch og Amnesty International) artikler og rapporter om menneskerettighetsbrudd i okkupert Vest-Sahara. Dette er også MINURSO et vitne til, men FN-styrken har ikke myndighet til å rapportere om slike overgrep til hovedkontoret i New York.

8. november 2010 stormet marokkanske soldater en saharawisk protestleir utenfor Laayoune. Leiren var et ledd i saharawienes kamp for bedre økonomiske og sosiale forhold. De to partene i konflikten rapporterte om tapte menneskeliv, dog med vidt forskjellige tall. Og enda en gang var MINURSO spilt over sidelinjen. Styrken grep verken inn eller rapporterte om åpenbare menneskerettighetsbrudd – disse kan imidlertid bevitnes på Internett (youtube.com).

Det er ikke vanskelig å forstå at saharawier kaller FN for United Nothing. MINURSO er i dag like svak som den var i sine første leveår. Norske myndigheter, med UD i spissen, må jobbe for at også denne FN-styrken får et menneskerettighetsmandat.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024