FN vender det døve øret til vold i Vest-Sahara
Article image
Forhandlingene for fornyelsen av mandatet til MINURSO – FN-styrken i Vest-Sahara – er i gang. Flere land ønsker å inkludere overvåking av menneskerettighetene som en del av mandatet, men Frankrike har motsatt seg det i flere år. Sikkerhetsrådet vil vedta nytt mandat 27. eller 28. april.
Publisert 24. april 2011


MINURSO-styrken ble opprettet i 1991 for å gjennomføre folkeavstemmingen som var en del av våpenhvileavtalen mellom Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR). Marokko har i 20 år trenert folkeavstemmingen og den er fortsatt ikke gjennomført. MINURSO-mandatet har derfor blitt fornyet med ett år hvert år siden 1991.

SADR har i likhet med en rekke land lenge krevd at MINURSO skal få overvåking av menneskerettighetsbrudd som en del av sitt mandat. Frankrike, som er Marokkos nærmeste allierte, bruker hvert år sin vetomakt for å hindre det. Det har ført til at MINURSO er verdens eneste FN-styrke uten menneskerettighetsmandat.

Okkuperte Vest-Sahara er en av verdens mest lukkede områder. Verken journalister eller menneskerettighetsorganisasjoner er velkommen. Til tross for kontinuerlige grove menneskerettighetsbrudd, er det svært vanskelig å få ut uavhengig bekreftet informasjon.

I november 2010 var de største sammenstøtene mellom demonstranter og marokkanske sikkerhetsstyrker siden våpenhvilen ble inngått. Sammenstøtene var et resultat av at marokkanske sikkerhetsstyrker gikk inn i en saharawisk protestleir med overdreven voldsbruk. Rundt 20 000 mennesker, ca 20 % av den saharawiske befolkningen i okkuperte Vest-Sahara, var i protestleiren. Flere saharawier ble drept da sikkerhetsstyrkene gikk inn, som videre førte til store gatekamper.

I de påfølgende gatekampene i flere byer ble både saharawier og marokkanere drept. Dette ble lite omtalt i internasjonale medier, fordi både journalister og menneskerettighetsorganisasjoner ble kastet ut av landet. Human Rights Watch’s kontakt ble overfalt og banket opp. I flere uker etter sammenstøtene gjennomførte marokkanske sikkerhetsstyrker represalier gjennom å arrestere ungdom, rasere saharawisk eiendom og sette fyr på saharawisk eide biler.

protestleir_2010.bmp
Marrokanske sikkerhetsstyrker stormet protestleiren 8. november 2010.

FN-styrkene i Vest-Sahara har vært vitne til alt dette. Men i og med at MINURSO ikke har et menneskerettighetsmandat, har de ikke lov til å rapportere til omverdenen eller FNs generalsekretær om vold og overgrep som skjer foran nesen deres. Marokko slipper unna med grove systematiske overgrep, vold og tortur, i og med at FN-styrken i landet ikke har lov til å rapportere om det.

MINURSO er den eneste representanten for det internasjonale samfunnet i okkuperte Vest-Sahara. Saharawiene blir ekstra frustrert når FN, den høye beskytter av internasjonal lov og menneskerettigheter, står og ser på at saharawiske ungdommer blir overfalt og banket opp av marokkanske sikkerhetsstyrker, uten å gripe inn. Til og med uten å rapportere om det. Dette undergraver FNs posisjon som fredsskaper og fører til økt frustrasjon og fare for nye sammenstøt i Vest-Sahara.

Sikkerhetsrådet skal avgjøre om MINURSO endelig skal få menneskerettighetsmandat og Frankrike vil igjen prøve å stoppe det. Være med og vis din støtte til beskyttelse av menneskerettighetene i Vest-Sahara gjennom denne Facebook-siden!
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023