Norsk student utvises fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Norske Lina Røssevold (i midten) fikk i natt ordre fra marokkansk politi om å forlate okkuperte Vest-Sahara.

Les også: Røssevold nå på vei ut av Vest-Sahara
Publisert 30. januar 2011

Norske Lina Røssevold (i midten) fikk i natt ordre fra marokkansk politi om å forlate okkuperte Vest-Sahara.

Les også: Røssevold nå på vei ut av Vest-Sahara
Pressemelding
30. januar 2011



Norske Lina Røssevold (19) fikk i natt ordre fra marokkansk politi om å forlate okkuperte Vest-Sahara.

Hun oppholder seg nå på et hotell i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun, og har fått ordre om å ta en buss til Agadir i Marokko senere i dag.

Røssevold møtte i går kveld saharawiske menneskerettighetsaktivister i de okkuperte områdene. Hun reiste inn i Vest-Sahara fredag, som elev ved den svenske folkehøyskolen Jakobsberg. Røssevold er del av en delegasjon som skolen sendte til området for å intervjue saharawier om menneskerettighetsovergrep og for å lære hva saharawiene mener om EUs folkerettsstridige fiske i området. Røssevolds gruppe rakk å møte 60-70 saharawier inntil politiet fikk nok.

Rundt midnatt møtte fem sivilkledde politimenn på hotellet deres i El Aaiun, og forklarte dem at de ikke er velkommen i området.

”De forklarte at vi som utlendinger ikke får snakke med lokalbefolkningen. Jo mer vi spurte om hvorfor det ikke er tillatt, desto sintere ble politiet”, forklarer Røssevold.

Hun forklarer at marokkansk sivilkledd politi fulgte etter dem hele veien fra de forlot Marokko.

”De satt ved siden av oss på bussen på vei inn i Vest-Sahara, og de har bodd i naborommet på hotellet siden vi sjekket inn. Politiet har fulgt etter oss hver eneste time i løpet av oppholdet vårt i landet”, sier Røssevold.

At utenlandske besøkende ikke kan snakke med saharawier ble også forklart til to norske NTNU-studenter som ble utvist fra Vest-Sahara tidligere i år. Flere titalls grupper av parlamentarikere, journalister, studenter og turister er kastet ut av Vest-Sahara og Marokko de siste månedene. Marokko har ulovlig okkupert Vest-Sahara siden 1975.

I Røssevolds reisefølge er også en svensk lærer, samt en svensk og en finsk medelev. Gruppen studerer journalistikk, internasjonale relasjoner, flyktningpolitikk og menneskerettigheter ved Jakobsberg, i nærheten av Stockholm.

Kommentarer kan også fåes fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, ved nestleder Sigrun Espe, tlf 99044666. Røssevold kan treffes på mobiltelefon via Støttekomiteen.

Foto
Foto av gruppen og ytterligere oppdateringer vil legges ut på www.vest-sahara.no fortløpende. Bildet ovenfor er foresløpig kun i lavtoppløselig versjon. For større utsnitt av bildet, klikk på fotografiet.
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023