Fra vondt til verre i Vest-Sahara - spansk observatør banket opp
Article image
I høst er menneskerettighetssituasjonen gått fra vondt til verre i de okkuperte områdene av Vest-Sahara. Nå utsettes også utlendinger for maktbruken fra okkupasjonsmyndighetene. Tiden er overmoden for en FN-styrke med menneskerettighetsmandat.
Publisert 20. oktober 2010


- Spania har overgitt dette folket, sier den spanske Vest-Sahara-aktivisten Carmen Roger (over).

Hun var blant 11 demonstranter fra organisasjonen SaharAcciones som 28. august fikk kjenne saharwienes frihetskamp på kroppen. Sammen med flere landsmenn var hun i ferd med å ta frem det forbudte saharwiske flagget under en demonstrasjon i hovedstaden Layoune. De ble imidlertid raskt stoppet av sivilt marokkansk politi. 11 av i alt 14 demonstranter ble fengslet; to av disse ble banket opp.

Carmen Roger, som er barneskolelærer på Gran Canaria, ble slått i hode og ansikt. Hun fikk ikke behandling på sykehus, og måtte sammen med de andre tilbringe nærmere 8 timer i fengsel. Bildene av henne viser klare tegn på mishandlingen.

- Min forslåtte øyne er likevel ingenting sammenlignet med hva saharawiene gjennomgår hver eneste dag, uttaler 59-år gamle Roger til det svenske Vest-Sahara-magasinet Västsahara.

Spanske myndigheter har i ettertid krevd svar fra marokkanske myndigheter om hva som skjedde.

Flere tilfeller
En uke tidligere ble en meksikaner, tre spanjoler, samt fem saharawiske aktivister overfalt av marokkansk politi. Ifølge meksikaneren Antonio Velazquez Diaz ble han og hans spanske venner slått og sparket fordi de var venner av saharawiene.

carmen_roger_280.jpgHendelsene er påfallende. Mens saharawiene som lever under okkupasjonen til stadighet utsettes for overgrep, har utenlandske aktivister sålangt vært mer eller mindre forskånet fra voldsbruken. Med disse hendelsene synes utviklingen å gå i en ny og urovekkende retning.

Polisarios krav om at FN-styrken i Vest-Sahara skal kunne rapportere på menneskerettighetsovergrep i territoriet avvises av Marokkos nære allierte i rådet. FN-styrken, som står utstasjonert både i de okkuperte områdene, i de Polisario-kontrollerte områdene, og i flyktningleirene i Algerie, er den eneste i verden som ikke har mandat til å rapportere på overgrep i området de patruljerer.

Også Norge krever en utvidelse av FN-styrkens mandat.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023