Marokko nekter å ta imot besøk fra Europaparlamentet
Europaparlamentets juridiske rådgivere uttalte i fjor at EUs fiske i Vest-Sahara er ulovlig dersom ikke de lokale saharawiene konsulteres. Denne uka nektet Marokko parlamentsrepresentanter å reise til det okkuperte Vest-Sahara for å finne ut om en slik konsultasjon hadde funnet sted.
Publisert 04. juni 2010


Europaparlamentets fiskerikomité sendte i desember 2009 en forespørsel til marokkanske myndigheter om å få besøke landet for å undersøke hvordan fiskeriavtalen mellom EU og Marokko blir implementert.

Etter flere måneder uten at noe offisielt svar forelå, har Marokko nå avvist forespørselen med den begrunnelse at dette er et ”lite gunstig” tidspunkt for et slikt besøk. Dette stred mot signaler Marokko tidligere ga fiskerikomitéens presidentskap om at et besøk ville være uproblematisk.

De juridiske rådgiverne i Europaparlamentet har slått fast at EUs fiskerisamarbeid med Marokko strider mot internasjonal rett fordi opprinnelige innbyggerne i Vest-Sahara – Saharawiene – ikke ble konsultert under avtaleprosessen. Marokko har okkupert Vest-Sahara siden 1975. EU betaler årlig flere millioner euro til marokkanske myndigheter for å gi fiskere fra EU , de fleste av dem spanske, tilgang til ressursene i de okkuperte områdene. Dette oppfattes som en direkte politisk og økonomisk støtte til den ulovlige marokkanske okkupasjonen, og saharawiene protesterer mot at europeiske fartøyer tråler i deres farvann.

”Det er beklagelig at marokkanske myndigheter ikke gir Europaparlamentet anledning til selv å undersøke forholdene i landet”, sier Isabella Lövin, et av de 13 parlamentsmedlemmene som skulle deltatt i delegasjonen.

”Dette ville vært en glimrende mulighet til å få avklart om den saharawiske befolkningen virkelig drar nytte av avtalen mellom EU og Marokko, slik Europakommisjonen hevder. Det er både underlig og trist at vi ikke kan gjennomføre besøket”, fortsetter hun.

Avslaget fra Marokko kommer ikke som noen overraskelse. Den kontroversielle fiskeriavtalen har blitt sterkt kritisert den siste tiden, spesielt etter at konklusjonen til Europaparlamentets juridiske rådgivere ble presentert. Et av deres hovedankepunkter mot avtalen var at det ikke foreligger bevis for at avtalen ivaretar hensynet til saharawienes ønsker og interesser.

I et forsøk på å forsvare den mye kritiserte avtalen fra 2006, har Europakommisjonen gjentatte ganger uttalt at ”det er ikke noe som tilsier at det saharawiske folket ikke tjener på dette”. Kommisjonen har imidlertid ikke presentert informasjon som støtter opp under denne påstanden, og har så langt det har vært mulig unngått å bringe opp spørsmålet om saharawienes ønsker i forbindelse med avtalen.

Europakommisjonen støtter seg på en juridisk uttalelse fra FN i 2002. Forfatteren av denne uttalelsen beskylder imidlertid Kommisjonen for å misbruke teksten så kraftig at det gjør ham ”flau over å være europeer”.

”Det påstås at den juridiske vurderingen jeg gjorde i 2002 har blitt brukt av Europakommisjonen for å legitimere fiskeriavtalen mellom EU og Marokko. Jeg vet ikke om dette er sant. Dersom det skulle stemme, finner jeg det uforståelig at Europakommisjonen finner noen som helst støtte i den juridiske uttalelsen, med mindre Kommisjonen har stadfestet at folket i Vest-Sahara er konsultert, har godtatt avtalen og faktisk tjener på den. En analyse av avtalen gir imidlertid grunnlag for å konkludere at dette ikke er tilfelle”, sier jurist Hans Corell om det han ser på som Europakommisjonens mistolkning av dokumentet han skrev for FNs Sikkerhetsråd.

I tirsdagens møte i Fiskerikomiteen ba medlemmer av Europaparlamentet også om en redegjørelse for framdriften i forhold til en planlagt marokkansk utredning om fiskeriavtalens konsekvenser for befolkningen i Vest-Sahara, som skulle vært klar i første kvartal av 2010. Fiskerikomitéen har ennå ikke fått et offisielt svar.

Det er forventet at marokkanernes rapport vil konkludere med at avtalen er gunstig for ”lokalbefolkningen”, som i følge Marokkos definisjon også inkluderer folk som har flyttet inn i de okkuperte områdene i strid med Genèvekonvensjonen. Den internasjonale domstolen i Haag avviste Marokkos krav om å innlemme Vest-Sahara i sitt territorium i 1975. Andre land, blant dem USA og EFTA-landene, har uttalt at deres økonomiske samarbeid med Marokko ikke inkluderer Vest-Sahara.
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023