Rødt Press: Norsk tyveri av Vest-Saharas ressurser

Norske selskaper bryter folkeretten ved å hente ut fisk og fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara. Lokale menneskerettighetsforkjempere mener det bidrar til å legitimere Marokkos okkupasjon.

Publisert 09. september 2008

I Rødt Press, 2/2008
Last ned pdf her.
Tekst: Ebba Boye og Andres Quempumil, Vest-Sahara

De siste årene har mange norske fiskeribedrifter dratt utenlands for å fiske opp fiskeressursene der. Kysten utenfor Vest-Sahara har blitt et populært sted. Ronny Hansen fra Støttekomiteen for Vest-Sahara forteller at kysten tidligere var full av fisk. Etter årtier med tømming av ressursene fra ulike kolonimakter og utenlandske selskaper, er flere av fiske- og blekksprutartene kraftig overfisket, og nær utryddet.

Sjøvikgruppen
Den Kristiansundbaserte Sjøvikgruppen er blant selskapene som har benyttet seg av kolonimakten Marokkos bevisste og systematiske plyndring av fiskeressursene i Vest-Sahara. De har et prosjekt i Vest-Sahara verdt 200 millioner kroner. Det er dermed den største investeringen nordmenn har gjort i okkuperte Vest-Sahara noensinne.

Da Rødt Press ringte Daniel Sjøvik, som leder foretningsutviklingen i Sjøvikgruppen, ble vi forsikret om at Sjøviks samarbeidspartnere fisker innenfor de kvotene de er tildelt av Marokko. Men for den lokale menneskerettighetsaktivisten Aminatou Haidar er det ingen trøst. Nettopp ved å betale en ressursavgift til marokkanske myndigheter for å få lov til å fiske utenfor kysten til Vest-Sahara er Sjøvik med på å legitimere det FN definerer som en okkupasjon av Vest-Sahara. Dette er ulovlig i følge folkeretten, som sier at uthenting av naturressurser i ikke-selvstyrte områder skal skje i samsvar med det ikke-selvstyrte folkets vilje. 

Haidar skjønner ikke hvordan norske selskaper kan være aktive i prosjekter i Vest-Sahara. 

- Dette er plyndring av våre ressurser! sier Haidar. En plyndringen som finansierer den kostbare okkupasjonsstyrken og subsidiene som gis til de marokkanske bosetterne i landet. 

Daniel Sjøvik beroliget Rødt Press med at ressursavgiften de betalte var så lav at den umulig kunne legitimere noe som helst. 

Fengslinger og tortur
Aminatou Haidar har vært nominert til det Europeiske Parlamentets menneskerettighetspris. Rødt Press møter Haidar i hovedstaden Laayoune. Under møtet forteller hun oss om hvordan okkupasjonsmakten Marokko brutalt går frem for å hindre protester fra det lokale folket, saharawiene. 

Storming av hus, fengslinger, tortur og voldtekt er vanlig for å forsøke å kue folket. Haidar er av de som har fått kjenne dette sterkest på kroppen. Hun engasjerte seg tidlig for et selvstendig Vest-Sahara og ble fengslet i 1987, bare 20 år gammel. I fire år satt hun fengslet i et hemmelig fengsel. Verken slektninger eller venner visste om hun var i live.

Brudd på UDs frarådning 
Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara begynte etter at koloniherren Spania trakk seg ut av landet i 1975. En stor del av motivene bak okkupasjonen var de verdifulle naturressursene i landet, ressurser som Sjøvik nå er i ferd med å frakte ut. Selskapet trosser dermed UDs frarådning av all form for næringsvirksomhet i området. 

Daglig leder av Sjøvikgruppen, Odd Kjell Sjøvik svarte på tiltale til Fiskaren 03.01.06: "Når det gjelder Vest-Sahara har dette området alltid vært marokkansk. Den stammen som jobber for nasjonal frigjøring fra Marokko, kan sammenlignes med at norske samer gjør krav på det samme i Finnmark"

Folkeavstemning

andres_ebba_sigbjorn_300.jpg

I 1991 inngikk Marokko en avtale med frigjøringsbevegelsen Polisario og FN om at det skulle avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas uavhengighet, men den har enda ikke funnet sted. Marokko nekter, og så lenge staten kan bli rik på Vest-Saharas naturressurser, er det ikke rart at de helst ser at folkeavstemningen aldri blir avholdt. Og det er her Haidars bønn kommer inn. 

- Norske selskaper må ikke hjelpe Marokko med plyndringen. Sjøvik må ut av Vest-Sahara nå!

Foto: Andres Quempumil, Ebba Boye og Sigbjørn Sandberg i Vest-Sahara, 2008. I bakgrunnen en FN-bil. 

 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023